Újabb rendőri túlkapás az Egyesült Államokban: fehér rendőr lőtt le egy fekete férfit

Washington – Az egyesült államokbeli Minneapolis közelében egy fehér rendőr csütörtökön agyonlőtt egy afroamerikai férfit, akinek a menyasszonya mobiltelefonon élőben “közvetítette” az incidenst.

A rendőr a minnesotai Falcon Heightsben egy piros lámpánál igazoltatta a 32 éves Philando Castile-t, de amikor az a jogosítványáért és az autó dokumentumaiért nyúlt, egy fegyvert látott meg az autóban, és azonnal rálőtt a sofőrre. A férfinak volt fegyvertartási engedélye.

A jelenetet a Castile mellett az autóban ülő barátnője mobiltelefonon rögzítette, így azt is, hogy a fekete bőrű férfi azonnal meghalt. A mobiltelefon rögtön továbbította is a képeket az egyik közösségi portálra.

“Úristen, nem lehet, hogy meghalt, kérem, rendőr úr, ne mondja, hogy ezt tette vele!” – hallható a pánikba esett menyasszony hangja a közösségi portálon.

Jól hallható a nő párbeszéde is a rendőrrel. “Mondtam, hogy ne nyúljon utána” – mondja a rendőr, aki valószínűleg azt hitte, hogy a férfi a fegyvere után nyúl. “De uram, maga mondta, hogy mutassa meg az igazolványát, a jogosítványát!” – válaszol a nő.

A végzetessé vált igazoltatás során az autóban ült a nő kislánya is.

A rendőrség közleménye megerősítette a történteket, de nem tett említést arról, hogy a férfi a helyszínen meghalt.
A helyi média jelentései szerint tüntetők vonultak Mark Dayton kormányzó háza elé St. Paulban, Minnesota állam fővárosában.

Két napon belül ez volt a második olyan incidens, amelyben fehér rendőr lőtt agyon fekete férfit. Kedden a déli Louisiana állam fővárosában, Baton Rouge-ban történt meg ugyanez.

– MTI –
hirdetés