Helyi közélet

2016.12.16. 08:27

Százfajta kórokozó keserítheti meg az életünket a téli időszakban

Nyíregyháza, Kótaj - Kórokozók tucatjai felelősek a lassan két hónapja tartó fertőzéses időszakért. Kicsik és idősek betegednek meg, szerencsére legtöbbjük pár nap alatt átvészeli a kellemetlen időszakot.

Nyíregyháza, Kótaj - Kórokozók tucatjai felelősek a lassan két hónapja tartó fertőzéses időszakért. Kicsik és idősek betegednek meg, szerencsére legtöbbjük pár nap alatt átvészeli a kellemetlen időszakot.

– A kisfiam sápadt volt, látszott rajta, hogy nincs minden rendben. Történt mindez múlt kedden – kezdte a családi kórlap olvasását megyeszékhelyen élő olvasónk. – Felöltöztünk, az udvaron pár lépés után hányni kezdett, ezért hazamentünk, délután és este még többször hányt, végül megnyugodott a pocija és elaludt. Láza nem volt, reggelre egy kis hőemelkedés azért összejött, természetesen nem vittük oviba, hanem elmentünk a doktor bácsihoz.

Megvizsgálta, azt mondta, nincs komoly gond, adott a vírus okozta hányás ellen kúpot, és felhívta a figyelmet, hogy ne kapjon a gyerek tejes ételeket. Szerencsére délutánra szinte nyoma sem volt a betegségnek.

– Másnap nagyi ismét besegített, mi dolgozni indultunk, majd a párom telefonált, hogy ő is hányt, nem is egyszer, s egyre gyengébb lett. Szabadságot vett ki, nem sokkal később nálam hasmenéssel indult, hidegrázással, gyengeséggel folytatódott a kórság. Jött a forró, gyógyszeres ital, az izzadás… Szerencsére rajtam reggelre már átment a java, igaz, még most sem érzem magam százasnak, de túl vagyunk a legrosszabbakon. A gyereknek három nap „táppénzt”, a nejemnek két nap szabadságot jelentett a vírusfertőzés – ért a történet végére László.

A megkérdezett óvodák is megerősítették, sok a hiányzó gyerek, van olyan csoport, ahol a 24-ből mindössze 6-an voltak oviban csütörtökön, elsősorban vírus okozta hányás és hasmenés miatt.

Hangsúly a megelőzésen

– Messze még az influenzaszezon, a téli vírusok és a felső légúti megbetegedések döntik le a lábukról óvodásainkat. Néhányukat a nagyobb gyerek betegsége miatt tartották otthon, vagy mert az előrelátó szülők a kisebb testvért óvták ezzel – mondta el érdeklődésünkre Gerda Erzsébet, a nyíregyházi Gyermekek Háza Déli Óvoda Virág utcai Tagintézményének vezetője.

– A megelőzés érdekében naponta többször fertőtlenítik az oviban a kilincseket, csapokat, nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy a kicsik gyakran és alaposan mossanak kezet.

– Azonnal jelezzük az anyukáknak és apukáknak, ha a legkisebb jelét – bágyadtság, hőemelkedés – is látjuk a közelgő betegségnek, így időben orvoshoz viszik a gyereket, ezzel pedig sikerül megelőzni a súlyos, hosszú ideig tartó megbetegedéseket – sorolta az „óvintézkedéseket” az óvodapedagógus, emellett az immunrendszerük erősítése érdekében sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak az ovisok, és gyakran vannak a friss levegőn.

Nem kell a hasfogó!

Csaknem két hónapja tart a vírusfertőzéses időszak; az ok, hogy több mint százfajta kórokozó okoz megbetegedéseket.

– November eleje óta naponta tíz–húsz beteg érkezik a rendelőbe hányásos, hasmenéses tünetekkel, köhögéssel, orrfolyással – tudtuk meg dr. Kiss Csabától. A Kótajban rendelő háziorvos hozzátette: náluk is jelen van a rota- és a calicivírus, legutóbb pedig az adenovírust azonosították a laboratóriumi vizsgálatok. Az esetek 80 százalékában nem baktériumok, hanem vírusok okozzák a kellemetlen tüneteket.

– Annak eldöntése, hogy baktérium- vagy vírusfertőzésről van szó, minden esetben a háziorvos feladata, s ennek megfelelően rendeli el a terápiát – folytatta Kiss Csaba, azt is hangsúlyozva: vírusok ellen nem hatnak az antibiotikumok, ezért azok szedése nem javasolt. A tapasztalatok azt mutatják, hányásos, hasmenéses esetekben gyakran a gyerekek és a felnőttek is a hasfogó után nyúlnak, azonban ezzel ellentétes hatást érnek el, mert így a vírus nem tud időben kiürülni a szervezetből, s a belekben elszaporodva még komolyabb megbetegedést okozhatnak.

– Gyermekek esetében fontos a hányás elleni kúp, mert ezzel és a folyamatos folyadékpótlással megakadályozható a kiszáradás – magyarázta a háziorvos. – Bármilyen korosztályról is van szó, a megelőzéssel lehet a legtöbbet tenni az egészségünkért. A megfelelő táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a vitaminpótlás erősíti az immunrendszert, s védi a szervezetet a kórokozók ellen. Javasolt ilyenkor a gyógyteák fogyasztása és a higiénés szabályok fokozott betartása is.

KM-BM


Vitamint a szervezetbe!

A C-vitamint mindenki ismeri, ám kevesebben tudják, milyen meghatározó szerepe van az egészségünkben a D-vitaminnak.

– A magyar emberek több mint 90 százaléka a téli hónapokban D-vitamin-hiányos, 20 százalékuk pedig már a súlyos kategóriába tartozik – vázolta a nem túl kedvező valóságot dr. Kiss Csaba, s hangsúlyozta: azon túl, hogy a D-vitamin a szervezet ellenálló képességét fokozza, gátolja a daganatos megbetegedések kialakulását is. A kótaji háziorvos rendelőjében éppen ezért már rutinszerű a D-vitamin pótlása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában