Újabb szoborral gazdagodott Tiszadada

Komiszár János Holló László-díjas festőművész tárlatát Korompainé Mocsnik Marianna etnográfus nyitotta meg
Komiszár János Holló László-díjas festőművész tárlatát Korompainé Mocsnik Marianna etnográfus nyitotta meg - © Fotó: Boncsér Árpád
Tiszadada – A díszpolgárok élete és munkássága mindig követendő példa. Március elején ismét megrendezték a Névadó Hete című rendezvényt Tiszadadán.

Avatás és koszorúzás

Az esemény vendégeit a 2010-ben megnyitott Holló László Emlékházban Mizser Zsolt polgármester köszöntötte.

Elmondta, hogy dr. Ujváry Zoltán néprajztudós-egyetemi tanár sokat tett a község képzőművészeti életének felvirágoztatásáért s a Holló-kultusz megteremtéséért. Tiszadada ma nem lehetne Magyarország egyik kiemelkedő Holló-emlékhelye a professzor önzetlen támogatása és a Holló-emlékház gyűjteményének gyarapítása érdekében kifejtett állhatatos munkája nélkül. Az eseményt megtisztelte jelenlétével és beszédet mondott dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő is.

Ezt követően Rosta Ferenc, Kiskunfélegyháza alpolgármestere, a Holló László Kuratórium elnöke osztotta meg a vendégekkel ünnepi gondolatait.

A beszédeket a Tiszadadai Holló László Általános Iskola tanulóinak műsora követte, s az iskola néptáncosai is bemutatkoztak. Tiszadada község díszpolgára, a 2018-ban elhunyt dr. Ujváry Zoltán néprajztudós mellszobrát Mizser Zsolt polgármester, dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő és Rosta Ferenc kuratóriumi elnök leplezték le.

A Boncsér Árpád szobrászművész készítette mellszobor megáldása és megszentelése után Tiszadada polgármestere a településért végzett önzetlen munkája elismeréseként emlékplakettet adott át a Holló László-díjas szobrászművésznek. A nyugdíjas művész bő két évtizede él a településen. Megihleti az egykor élt kétkezi munkásemberek nehéz kenyérkeresete, de szívesen mintáz szobrokat, plaketteket a magyar történelem és irodalom neves személyeiről is. Beltéri szobraival valóban önzetlenül támogatja települését, s szívesen gazdagít közgyűjteményeket is. Az esemény az emlékházban a díszpolgár frissen felavatott szobrának, míg az utca­fronton a festőművész, Holló László emléktáblájának megkoszorúzásával zárult.

A rendezvény ezt követően a helyi közösségi házban folytatódott, ahol Komiszár János Holló László-díjas és Csokonai-díjas debreceni festőművész kiállítását nyitották meg.

Az „Ahol az ihlet szárnyra kél” című látványos kiállítást Korompainé Mocsnik Marianna etnográfus nyitotta meg. A kiállító művész a műveit bemutató nyomdafriss könyv számos példányával lepte meg a kiállítás vendégeit, és egy Holló László-büsztöt is a községnek ajándékozott.

Körzeti rajzverseny

Ebéd után a 30 éven át Dadán alkotó Holló Lászlóról elnevezett helyi általános iskolában vette kezdetét a körzeti rajzverseny, melyen számos település általános iskolás tanulója mérte össze tehetségét. Az esemény a késő délutáni eredményhirdetéssel, díját­adással zárult – tájékoztatta lapunkat ifj. Kovács Géza okleveles közművelődés-szervező.

KM
hirdetés