Hajdú-Bihar

2014.07.09. 08:55

Nézőpont: Így tántorgunk mi, itt és most...

Ezért néz úgy ki lassan Nyugat-Európa, mint egy menekült tábor: mindenki ott van, aki nem elég bátor... (Európa Kiadó). Nyéki Zsolt jegyzete.

Ezért néz úgy ki lassan Nyugat-Európa, mint egy menekült tábor: mindenki ott van, aki nem elég bátor... (Európa Kiadó). Nyéki Zsolt jegyzete.

Szinte csak és kizárólag a pénzért dolgozunk – négyből legalábbis három honfitársunk kapásból munkahelyet váltana, ha több fizetést kapna. Ez derül ki egy felmérésből (Randstad Workmonitor) a mindennapjainkat, egész életünket meghatározó elfoglaltságunkról, uram bocsá’: a hivatásunkról. Bár minden felmérés és statisztika torzít valamilyen mértékben (és a Churchillnek tulajdonított idézet szerint is „Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok”), egy ilyen görbe tükörbe pillantva a gondolatok hamar elszaladnak.

Tegyük fel, hogy igaz az állítás – könnyen hihető, hiszen a pénz ugyan nem boldogít, de hát abból élünk, és a történelem viharaitól annyiszor megtépázott hazánkban sokszor hozta mozgásba a tömegeket a jobb megélhetés iránti vágy. Volt időszak, amikor „kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk” – a földet, munkát ígérő, reményteli álmoktól körbeszőtt Újvilágba, bő évszázaddal ezelőtt, de sokan ébredtek keserűen az „American dream” bűvöletéből. Kétszázezer sem dalolva ment ’56 után, hiszen őket a padlássöprő szegénység mellett az „Európára folyó vörös amőba” is kergette (ahogy azt 1942-ben megjósolta William Christian Bullitt, az USA moszkvai nagykövete). Ugyancsak a jobb egzisztencia reménye gerjesztette legújabb kori történelmünk nagy kivándorlási hullámát, hogy százezrével vesse partra Európa nyugati felén a nyelveket beszélő, képzett, tehetséges és szorgalmas szakembereinket. A politikai motiváció (felelősség...) itt is felbukkan, de miközben az ellenlábasok pillanatnyi helyzetük és érdekük mentén vádolnak és ítélkeznek, a csöndes, józan többség látja, tudja: az életszínvonal emelésében sincsenek csodák; s hogy felelős politikus nem ígérhet mást, csak verítékes kemény munkát – legalább olyat, amilyennel a háborúk után kellett felépíteni újra és újra ezt az országot.

Generációs kötelesség lenne ez, de vannak, akik nem tudnak, s vannak, akik nem is akarnak ebből részt vállalni – ezért néz úgy ki lassan Nyugat-Európa, mint egy menekült tábor: mindenki ott van, aki nem elég bátor... (Európa Kiadó) No de felmérés… Vajon ki tudná azt kimutatni, hogy mire lennénk képesek megfizetett elkötelezettséggel?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!