Újabb ukrántól vette el a magyar állampolgárságot Áder János

Ukrajna – Egy Hmelnick megyei férfit fosztott meg frissiben megszerzett magyar állampolgárságától legutóbb a köztársasági elnök.

Áder Jánosnak az állampolgárság visszavonással történő megszüntetéséről szóló határozatával ezúttal egy 41 éves, a Hmelnick megyei Szlavutában született Volodimir Varakin volt kénytelen elbúcsúzni az egyszerűsített honosítás keretében szerzett állampolgárságától. Az intézkedésről a Magyar Közlöny legfrissebb számában adott hírt. Az esetről az ukrán sajtó is beszámolt.

Mivel a köztársasági elnöknek ilyen esetekben nem kell megindokolnia a döntését, az okokról csak találgatni lehet. A legvalószínűbben azóta kiderült, hogy magyar felmenőit hamis anyakönyvi kivonatokkal igazolta. De újabban már úgy is le lehet bukni, ha egy szokványos közúti ellenőrzéskor kiderül, hogy az igazoltatott állampolgár nem tud magyarul.

Áder János az idén eddig már körülbelül tucatnyi ukrán illetőségű személytől vonta meg a magyar állampolgárságot, köztük egy négyéves kárpátaljai kislánytól, aki például a színtiszta román lakosságú Alsóapsán született.

– Palkó István –
hirdetés