Újabb vörös nagylábú született

Újabb vörös nagylábú született
© Fotó: Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyháza – A kengurut már láthatják a Nyíregyházi Állatpark látogatói.

Nyolcra emelkedett a vörös óriáskenguruk száma Nyíregyházán; a világ legnagyobb erszényeseit Magyarországon kizárólag megyeszékhelyünkön láthatja a közönség.

– A kis kenguru még tavaly látott napvilágot, ám míg a legtöbb fajnál azonnal láthatjuk, ha szaporulatra számíthatunk, a kenguruféléknél egy jó ideig csak sejthetjük, ugyanis az erszényes állatok jellemzője, hogy utódaik roppant fejletlen állapotban jönnek a világra. A szinte embrionális állapotú, mindössze egy–két centiméteres újszülött két hátsó végtagja és farka inkább csak kezdemény, szőrtelen, a szeme még nem nyílt ki. Születés után az első két hónapban a biztonságot nyújtó erszényben fejlődik, s körülbelül 150 naposan dugja ki a fejét először anyja erszényéből – adott magyarázatot Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark szóvivője arra a kérdésre, miért csak most találkozhat a közönség a csapat legifjabb tagjával.

Visszajár szopni

– Ahogy a kölyök növekszik, egyre több időt tölt az erszényen kívül, s 240 naposan végleg elhagyja azt, de még három–négy hónapig visszajár szopni. A Nyíregyházi Állatpark féléves „zsebibabája” egyre többször dugja ki a fejét a biztonságot nyújtó er­szényből.

– A világ legnagyobb erszényes állata 2013 óta látható parkunkban, az Ausztráliát bemutató kifutórendszerben – többek között dingók, Bennett-kenguruk, emuk és fekete hattyúk szomszédságában –, s ezidáig négy kicsi született. Tavaly óta a faj európai törzskönyvvezetője a Nyíregyházi Állatpark munkatársa, ő koordinálja az Európában, zárt tartási körülmények között élő vörösóriáskenguru-populációt – tette hozzá Révészné Petró Zsuzsa.

Szélsebesen ugrál

A vörös óriáskenguru tudományos neve vörös nagylábút jelent, ugyanis tekintélyes hátsó láb jellemzi. Tápláléka általában alacsony tápértékű fűfélékből áll, száz egyedből álló csoportokban is élhet, és akár 50 km/órás sebességgel képes ugrálni. Érdekesség, hogy egy anyának egyszerre akár három utódja is lehet különböző fejlődési stádiumban: az egyik elég idős ahhoz, hogy anyja erszényén kívül éljen, de még szüksége van a tejére; a második az erszényben él, ott táplálkozik; a harmadik embrió állapotban van az anyaméhben. Ha az erszényben ­növekvő kölyök elpusztul, vagy ragadozó áldozatává válik, anyjának nem kell párosodnia, hogy megfoganjon: egy megtermékenyített petesejt már készen áll, hogy beágyazódhasson a méhbe, így az új embrió fejlődése szinte azonnal megkezdődhet.
hirdetés