Újfehértó, a rangos város

Akt.:
Váradiné Pál Lívia kiállítását sokan megtekintették az aulában
Váradiné Pál Lívia kiállítását sokan megtekintették az aulában - © Fotó: Pusztai Sándor
Újfehértó – Várossá válásának huszonötödik évfordulóját ünnepelte a település.

A megye negyedik legnagyobb népességű helysége, ugyanakkor ha a közigazgatási és a mezőgazdasági területeket vesszük alapul, akkor több mint tizennégyezer hektárral a második helyre kívánkozik a szabolcs-szatmár-beregi összevetésben Újfehértó. A 13 100 lelkes település pénteken felbolydult, mivel negyedszázados évfordulót ünnepeltek a városban.

Büszke vagyok arra, hogy pezseg az élet Újfehértón.
Nagy Sándor

Segítik a vállalkozásokat

– Rendkívül termékeny ez a huszonöt esztendő. Egyetlen példával szemléltetem a változást: amikor dr. Göncz Árpád köztársasági elnök átadta a városi rangról szóló dokumentumot, a telefonközpontot kisasszony kezelte, most pedig javában tart a szélessávú internet kiépítése – érzékeltette a változást Nagy Sándor polgármester.

– Büszke vagyok arra, hogy pezseg az élet Újfehértón, nagyon aktívak a civilek. Tisztában vagyunk azzal, hogy a csapadékvíz-hálózat fejlesztésre szorul, igyekszünk megoldani a problémát. A jövőben még jobban szeretnénk segíteni a helyi vállalkozásokat. A kilencvenes évek elején érzékelhető volt az erőteljes elvándorlás, manapság viszont megfordult a tendencia, sokan választják az élhető várost.

Sportcentrum épülhet

A térség országgyűlési képviselője szerint jelentős ütemben fejlődik Újfehértó:

– Másodszor kapta meg a városi rangot 1992-ben a település, hiszen 1836-ban már mezővárosként tartották számon. A helyiek tökéletesen tisztában lehetnek a falusi és a városi lét közötti különbséggel – jegyezte meg dr. Simon Miklós.

– Kiépült a szennyvízhálózat, gyarapodott az infrastruktúra, megújultak a közintézmények, nőtt a lakosok komfortérzete, a 4912-es út új lendületet kapott, az M3-as sztráda közelségével kitárultak a lehetőségek. Hiánypótló beruházásként sportcentrum épülhet. Azt kívánom a várost felépítő ­generáció tagjainak, hogy adják át a fiataloknak azt a tudást, amivel ilyen szép települést faragtak Újfehértóból!

– KM-LTL –

Elismerések

Újfehértó város díszpolgára: Papp Sándor Dezső

Újfehértó városáért: Takács Mihály

Porzsolt István pedagógiai díj: Gyurján László Jánosné, Nagy Sándorné

Zajti Ferenc közművelődési díj: Molnár Károlyné

László Imre közszolgálati díj: Puhola Józsefné, Szántó Miklósné

Hermann Gusztáv közegészségügyi díj: Balogh Elvira

Mezőssy Béla ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi díj: Nagy Zoltán

Újfehértói termék védjegy elnyeréséért oklevél: Nagy Zoltán kistermelő füstölt húsáruja, a Zsindelyes Kereskedőház Kft. újfehértói fürtös ágyas meggypálinkája
Akit visszahúzott a szíve

Hosszú József, a Tiszavasvári Járási Hivatal vezetője otthonosan mozgott Újfehértón:

– Nemrégiben elköltöztem, azonban visszahúzott a szívem. Van viszonyítási alapom, sokat fejlődött a város az utóbbi évtizedekben.
hirdetés