Újfehértó új utakon halad tovább

Akt.:
Újfehértó új utakon halad tovább
© Fotó: Sipeki Péter
Újfehértó – Külterületi utakat adtak át ünnepélyes keretek között pénteken délután.

„Csak az tudja, hogy meddig mentünk, aki azt látta, hogy honnan indultunk el” – idézte Jókai Mórt Nagy Sándor, Újfehértó polgármestere pénteken délután, amikor méltatta az aktuális beruházás jelentőségét.

dsc_2491

– Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért a 0357 és a 0348 helyrajzi számú utak újultak meg. Nos, a pályázatot egyértelműen külterületi utakra írták ki a Vidékfejlesztési Program keretében. Közel 100 millió forintot nyertünk uniós forrásból, a termény- és állatszállításra használt utakhoz kötődő helyi gazdák több mint 15 millió forinttal járultak hozzá a költségekhez, az önkormányzat pedig 2,6 millió forintot tett még hozzá a 3,2 kilométeres, 3 méter széles közút megépítéséhez – tette hozzá Nagy Sándor, majd felidézte a múltat:

– Hiteles forrásból tudjuk, hogy amikor 1951-ben Rákosi Mátyás felkereste a Vörös Hajnal termelőszövetkezetet, a fekete Volgája elakadt, és megígérte: belátható időn belül megcsinálja a kövesutat. Két év múlva el is készült, és amikor visszatért, Fekete János párttitkár ezekkel a szavakkal üdvözölte: „Isten hozta, Rákosi elvtárs!” Erre így reagált: „Engem a fekete Volga hozott”. Azóta eltelt 65 év, és az Újfehértót és Hajdúdorogot összekötő útról leágazó, egykor majorsági út állaga csak romlott. A mostanihoz hasonló jellegű külterületi útfelújítás még nem volt a városban, bízunk benne, hogy belátható időn belül a Geszteréddel összekötő út is megújulhat, de ez egyelőre álom.

– Álom nélkül nem tudunk előrejutni. Márpedig a most átadandó külterületi utak évtizedeken át ebbe a kategóriába tartoztak. Most mindez megvalósult, így aztán erőt és egészséget kívánok az utak használóinak – jelentette ki dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője.

– Újfehértó új utakon halad tovább, aminek személy szerint nagyon örülök, hiszen kötődök a térséghez – fűzte hozzá dr. Polgári András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója. – Megélhettem, amint az Újfehértót Kálmánházával és Balkánnyal összekötő utakon zötykölődtünk, és megesett, hogy traktorral kellett kihúzni a szüleim piros Wartburgját. Nagyon fontos a külterületi utak megújulása, hiszen a gazdáknak el kell érniük a földjeiket megfelelő körülmények között.

– LTL –
hirdetés