Az időjárás nem kedvezett a dinnyének

Akt.:
Az időjárás nem kedvezett a dinnyének
© Fotó: Pusztai Sándor
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A 35 forintos felvásárlási ár nem éppen ideális – vélik a gazdák.

Békés megyében már beérett a dinnye, nálunk még erre ugyan várni kell egy kicsit, de július második felében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is elkezdődhet a szüret.

Reméli megmarad

– Békés megyében jelenleg 35 forint/kilogramm a felvásárlási ár, személy szerint remélem, hogy ez az ár megmarad a megyei betakarításkor is, ami várhatóan 8–10 napon belül elkezdődik – tájékoztatta lapunkat Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.
Elmondta, hogy nálunk a helyre vetett dinnye aránya jócskán meghaladja az ötven százalékot, és ehhez a ter­mesztés-technológiához viszonyítottan a felvásárlási ár korrektnek mondható.

– Gyorsan kiemelném, hogy azok, akik több pénzt öltek bele a vetésbe akár Békés megyében, akár nálunk, gondolok itt a dupla takarásra és a csepegtetős öntözésre, azok magasabb felvásárlási árban bíztak – fogalmazott Rácz Imre, aki szerint ezen ter­mesztés-technológia képviselői Szabolcsban kevesebben vannak. – Azok, akik öntöznek, és/vagy dupla takarással fedik le a termőterületet, el tudnak érni ötven tonna/hektár fölötti termésátlagot, akik pedig nem, azok nem álmodozhatnak ilyen hozamról – emelte ki.

Az elnök arról is szólt, hogy az európai igények kezdenek megváltozni, és egyre inkább a kisebb, a 4–5 kilogrammos dinnyéket igényli a piac. – Mi az itthoni trend? Az, hogy vegyünk egy nagyobb dinnyét, aztán amit nem eszünk meg, eltesszük a hűtőben. Ezzel szemben például a németek inkább akkora görögdinnyét vásárolnak, amit egy ültő helyükben el tudnak fogyasztani – utalt a piaci igények változásra Rácz Imre, aki szerint a magyar dinnye Lengyelországban és Szlovákiában továbbra is kelendő.

– A hazai és a megyei termésátlag a tavalyihoz hasonló lesz, volt részünk aszályban és hidegebb időjárásban is, amikor a növények megfáztak, és lerúgták magukról a már megfogant kis dinnyéket – mondta lapunknak Rácz Imre, majd zárásképp hozzátette: az idén a megyei gazdálkodók 1623 hektáron vetettek görögdinnyét, az esetek túlnyomó részében helyre vetett ültetvényekről beszélhetünk. A kamara megyei elnöke ebben az évben is tart a tisztességtelen piaci magatartást tanúsító kereskedők tevékenységétől, a szerződéskötési hajlandóságot és összefogási szándékot pedig a termelői körből hiányolja.

– Egyes kiskereskedelmi üzletláncok a jó minőségű magyar áru és a kiszámítható üzletmenet biztosítása érdekében szerződést kötnek, de ez még sajnos csak az „egy fecske” kategóriába tartozik, hisz még mindig nagyon sokan termesztenek biztos piaci háttér nélkül dinnyét, ők így szinte csak a szerencsében bízhatnak – zárta Rácz Imre.

Fátyoltakarásos módszer

A balkányi Molnár Sándor 2001 óta foglalkozik dinnyével. Mint azt lapunknak elmondta: ő már elkezdte a szüretet.

– A megyében igen ritka, úgynevezett fátyoltakarásos módszerrel dolgozom. Igaz, hogy ebben az esetben az önköltség magasabb, de korábban tudom elkezdeni a betakarítást – árulta el lapunknak a balkányi gazda, majd hozzátette: a szezon előtt bizakodó volt, ám nézett egy nagyot, mikor szerdán közölték vele, hogy innentől kezdve csak 35 forintért viszik át tőle a dinnyét, holott kedden még 40 forint volt a felvásárlási ár.

– Abban azért bízom, hogy sikerül egy hétszáz mázsa/hektáros termésátlagot produkálnom. Egyébként nem volt túl jó idő a dinnyére, az április és a május eleje kimondottan forrónak bizonyult, két hete viszont ősziessé vált az időjárás. Volt, amikor reggel hét fokot mértünk – fogalmazott lapunknak a balkányi gazdálkodó.

Lehetne magasabb is a felvásárlási ár

Kerezsi Csaba is megerősítette: nem tett jót az elmúlt hetek ősziesebb időjárása a dinnyének. – Hat hektáron saját gyökerű, két hektáron pedig tökbe oltott dinnyét termesztek. Úgy tűnik, hogy a békési és a szabolcsi dinnye beérése nem esik egybe, ez bizakodásra adhat okot. A mostani felvásárlási ár lehetne magasabb is, a harmincöt forint nem éppen ideális, az volna az igazi, ha 40 és 50 forint közé esne az ár – mondta lapunknak Kerezsi Csaba, aki szerint a száraz, napos idő a termésátlagnak is kedvezne.

– KM –Újfehértó.
SZON.HU


hirdetés