Újra a kamionok ellen tüntetnek a 35-ösön – Az elkerülő útért is tüntetnek áprilisban a sajószögediek

Akt.:
Újra a kamionok ellen tüntetnek a 35-ösön
Újra a kamionok ellen tüntetnek a 35-ösön
Sajószöged – Hiába tiltották, alig csökkent a kamionforgalom a 35-ös főközlekedési úton.

Április 5-én reggel 8 órára ismét demonstrációt szerveznek a sajószögediek, mert továbbra is elviselhetetlennek tartják a 35-ös út kamionforgalmát, ami miatt nagy a zaj, sok a por, rezgés miatt repedhetnek a házak és a közlekedésbiztonság sem megfelelő. A tiltakozókat félpályás útlezárásra várják a sajószögedi művelődési ház és az óvoda előtti útszakaszra. Céljuk – mint fogalmaztak – „az életveszélyes közlekedési helyzet, lakosság és környezetszennyezés ellen, a nehéz gépjárművek kitiltásáért, az elkerülő út koncepciójának megvalósításáért…”

Tavaly már demonstráltak

Szeretnék elérni, ha a 2015. őszi állapot jönne el újra, amikor megtiltották a Nagycsécs, Sajószöged, Tiszaújváros útvonalon a 20 tonnánál nehezebb gépjárművek átmenő forgalmát. Kivételek persze akadtak bőven, és – úgy tűnik – sokaknak sikerült engedélyt szerezniük az áthaladásra. Ez azt jelentette, hogy – mintha mi sem történt volna – a kamionforgalom alig csökkent.

„A 35-ös nem tranzitút, menjetek máshová!” Ezt kiabálták Sajószögeden minden arra járó kamionnak tavaly május 28-án reggel. A településen már akkor megelégelték, hogy a nehézgépjárművek egész sora hajt át a falu főutcáján, a 35-ös úton és ezzel veszélyezteti az ott élők biztonságát. A kamionforgalom ellen közel száz sajószögedi tiltakozott úgy, hogy – természetesen rendőri irányítás mellett – a 35-ös Tiszaújváros felé eső sávját lezárták, és ott gyűltek össze a tiltakozók.

Gratuleczki István is ott állt a tüntetők között. Kezében egy olyan táblát tartott, amely azt ábrázolta, hogy hogyan kellene kikerülniük Sajószögedet, pontosabban a 35-ös út ezen szakaszát a nehézgépjárműveknek.

„Minden nap hajnali fél 5-től beindul a verkli, és csak jönnek, jönnek a kamionok, és nem hagyják az embereket, főleg a gyerekeket aludni. A rezgés miatt kezdenek a házak is tönkremenni, mert döngetnek végig a falun a nagy teherautók. Ezen a táblán azt mutatjuk be, hogy amennyiben a kamionosok nem a 35-ös utat választanák, hanem – ahogy az rendjén van – az M30-as és az M3-as autópályát, akkor mindössze 6 kilométerrel lenne hosszabb az útjuk, de sokkal rövidebb a menetidejük, hiszen a sztrádán lényegesen gyorsabban lehet haladni…”

Nem történt semmi

A tüntetés nyomán ígéretek hangzottak el, hogy mielőbb megoldást találnak a tarthatatlan helyzetre. Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára a sajószögediek írásbeli petíciójára válaszul küldött levélben elismerte, hogy a 2015. október 26-án bevezetett forgalomkorlátozások ellenére továbbra is sok tehergépkocsi szabálytalanul közlekedik a 35-ös számú főúton. Érdemi intézkedésről viszont nem tudunk.

Ezért döntöttek az újabb demonstráció megszervezéséről április 5-re. Korábbi követelésüket kiegészítették azzal, hogy a legjobb megoldás egy, a településeket elkerülő út építése lenne.

Szaniszló Bálint


Hiába a lámpa és a festés, nem elég biztonságos a zebra
Sajószöged - Megint a félpályás útlezárást emlegetik Sajószögeden. „A Sajószögeden áthaladó 35-ös út zebráinak biztonságosabbá tétele elvileg nem volt első körben a kezdeményezésünk fókuszában, de tudom, hogy fontos kérdés, legalább annyira mint a kamionok. Minden köz(lekedés)biztonságot érintő k...

Tavasszal már tüntettek is a kamionellenesek
Sajószöged - Mintha kicsit javult volna a kamionhelyzet Sajószögeden, a 35-ös főúton. A 35-ös út mentén lévő település hosszú évek óta küszködik már azzal, hogy naponta kamionok és más nehézgépjárművek százai haladnak át, oda és vissza a településen. A hatalmas forgalom miatt életveszélyes közlek...

Budapest, Sajószöged - Még mindig nem tisztázott, kik járnak engedéllyel és kik nem a forgalmas útszakaszon. A sajószögediek szélmalomharcot folytatnak azért, hogy végre elviselhető szintre csökkenjen a nehézgépjárművek forgalma a településen keresztül. Legutóbb maga a szakminisztérium elismerte,...

Május közepén forgalomlassító demonstrációval tiltakoztak a kamionforgalom ellen Sajószögeden
Budapest, Sajószöged - A minisztérium elismeri, hogy sok tehergépkocsi szabálytalanul közlekedik a 35-ösön. A májusi forgalomlassító demonstráció után, annak eredménytelenségére hivatkozva szeptember 4-ére terveztek újabb tüntetést a sajószögediek, hogy elérjék a tarthatatlan kamionforgalom csökk...
hirdetés