Újra itt a csendes gyilkos

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Miskolc – A mustgáz miatti balesetek a borospincék szellőztetésével megelőzhetők.

Még éppen csak az elején járunk a mustgázszezonnak, és máris életet követelt az észrevétlen gyilkos: a Szabolcs megyei Kékcsén hárman lettek ­rosszul egy húsz négyzetméteres pincében, egyikük életét vesztette.

Megelőzhető lenne

A nyár vége a szüret, ezzel együtt a bortermelés fontos időszaka, amelynek egyik jellemző veszélyforrása a mustgáz. Évről évre csaknem tucatszor riasztják miatta a tűzoltókat, és bár egyszerű a balesetek megelőzése, szinte egyetlen esztendő sem telik el tragédia nélkül.

A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag tulajdonképpen egyszerű szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedése (a cukor alkohollá alakulása) során keletkezik. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, ami zárt térben, a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos állapotot idéz elő a zárt térben. A mustgáz miatti oxigén­hiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat.

Ha a láng kialszik…

A mustgázzal kapcsolatos balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek, hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi a pince levegőjének összetételét. Fontos azonban, hogy a gyertyát ne vállmagasságban tartsa, hanem engedje derékmagasság alá: lapátra – vagy más kerti szerszámra – helyezze a mécsest, gyertyát lábmagasságban. Ha a láng kialszik, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy nincs elegendő oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget. A szén-dioxiddal telített helyiségbe csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

ÉM-HI


Illustráció
Kékcse - Mustgázmérgezésben meghalt egy ember hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kékcsén - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Dóka Imre elmondta, a kisvárdai tűzoltókat egy Hajnal utcai épület pincéjéhez riasztották, ahol öt, egyenként...
hirdetés