Újra szavaztak, de az ellenzék kivonult az ülésről

A kényszerszünet után vita alakult ki arról a helyzetről, hogy a közgyűlés nem fogadta el a megyei önkormányzat tavalyi költségvetési beszámolóját.

Lukács András, az MSZP frakcióvezetője ügyrendi javaslatot terjesztett elő, miszerint a közgyűlés vegye újra napirendjére a megyei önkormányzat elmúlt évi költségvetési beszámolóját. A szavazáskor ez a javaslat 32 igen szavazatot kapott.

Ódor Ferenc, a Fidesz frakcióvezetője a főjegyzőhöz fordult az ügyrendi javaslat jogszerűségét firtatva. Illés Pál főjegyző

elmondta: „meglehetősen szokatlan a helyzet, nem tudok jogi szabályozást, ezért javasoltam magam is, hogy szavazzon a testület újra. A közgyűlés joga, hogy döntsön a helyzetről.” Ódor Ferenc ugyancsak ügyrendi javaslatban azt kérte, hogy később, rendkívüli ülésen tárgyaljon újra a költségvetési beszámolóról. A közgyűlés 12 igen és 31 nem szavazattal elutasította a javaslatot.

A helyzet visszásságát, jogi megkérdőjelezhetőségét firtatta Kriza Ákos

(Fidesz) és Szamosvölgyi Péter (Fidesz) is. Panyik József (Fidesz) ugyancsak azt javasolta, hogy későbbi ülésen tárgyalják újra a beszámolót. Véleménye szerint változatlanul újra nem lehet előterjeszteni a tervezetet. Későbbi rendkívüli ülésen új előterjesztéssel álljon elő a megyei vezetés. Ezt az ügyrendi javaslatot sem fogadta el a testület.

Ódor Ferenc (Fidesz) ezt követően azt javasolta, hogy tegyék általános szabállyá, hogy a meg nem szavazott előterjesztéseket a jövőben ugyanazon közgyűlésen tűzzék újra napirendre és szavazzanak róla.

Koscsó Lajos (MSZP) ehhez azt fűzte hozzá, hogy ez a szervezeti és működési szabályzat módosítását jelentené, azaz önálló előterjesztést igényel, azaz ezen az ülésen nem tárgyalható. Véleménye szerint a következő közgyűlés tárgyalhatna az önkormnyzat szmsz-ének szükségessé váló korrekciójáról.

Panyik József (Fidesz) felvetette annak lehetőségét, hogy a kormányzó oldal részéről valaki szándékosan nem szavazta meg a beszámolót.

Gyárfás Ildikó közölte, hogy nincs tudomása szándékosságról. Szabó György alelnök (MSZP) hozzátette, hogy nem tud olyan szabályról, hogy ne lehetne menetközben megváltoztatni egy ülés napirendjét. Szabó György azt terjesztette elő javaslatként, hogy az ügyrendi vitát zárják le. A javaslatot a többség elfogadta és ennek nyomán Gyárfás Ildikó elnök újra javaslatára napirendjére vette a költségvetési beszámolót és 32 igen szavazattal el is fogadta a beszámolót.

A szavazás közben az ellenzéki képviselők közül Ódor Ferenc frakcióvezető és Szabó Gyula (MDF) kivételével mindneki kivonult a teremlből.

SzB
hirdetés