Újrahasznosított „elektromos” akkumulátorok

A Toyota Prius Plug in hibrid elektromos autója
A Toyota Prius Plug in hibrid elektromos autója
Nyíregyháza – A Toyota és a Chubu Electric Power az idén megkezdi az Áramtároló Akkumulátor Rendszer tesztelését.


A világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyártójaként ismert Toyota és prémium márkája, a Lexus az elmúlt 20 évben közel 11,5 millió (csak tavaly több, mint 1,5 millió) részben vagy egészben elektromos autót értékesített világszerte, ami sokszorosa az összes többi autógyártó által eladott alternatív hajtású autóknak együttvéve. A környezetbarát technológiák fejlesztésében élenjáró Toyota minden versenytársánál több tapasztalatot halmozott fel az elektromos autók akkumulátorainak fejlesztése és potenciális újrahasznosítása területén is. Utóbbi a részben vagy teljesen elektromos autók várt jövőbeni fokozott térnyerésével az autóipar egyik legfontosabb kérdése lesz.

Kísérleti projekt indul

A Toyota-csoport minden autógyártónál több, világszerte 35, Magyarországon 16 részben vagy teljesen elektromos modellt forgalmaz. A Toyota aktívan dolgozik azon, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse az elektromos járművek, köztük a ma legpraktikusabban használható környezetbarát hibrid elektromos autók használatát, illetve hogy lehetővé tegye az akkumulátorok hatékony felhasználását.

Utóbbit elősegítendő a Toyota kísérleti projektet indít az elektromos járművek használt akkumulátorainak másodlagos felhasználására és újrahasznosítására a Chubu Electric Power energiaszolgáltatóval. A bejelentett elvi megállapodás alapján a két vállalat célja, hogy a Toyota elektromos járműveiből begyűjtött használt akkumulátorokat újra felhasználják egy áramtároló akkumulátor-rendszerben, amely az áramszolgáltatásban bekövetkező teljesítményin­gadozások kiegyenlítésére szolgál.

KM


Látványos gyarapodás
A gyártó 2025-től minden modelljéhez kínál majd valamilyen elektromos hajtást (hibrid elektromos, hálózatról tölthető elektromos, akkumulátoros elektromos vagy hidrogén üzemanyagcellás elektromos), 2030-ra pedig a tervek szerint mai évi 1,5 millióról 5,5 millióra tervezi növelni elektromos hajtású autóinak éves értékesítését.

Címkék: , ,hirdetés