Újságot hozott, könyvet vitt

Stefan MacGill, az UEA alelnöke a Nyíregyházi Verda Stelo Eszperantó Egyesület tagjainak gyűrűjében
Stefan MacGill, az UEA alelnöke a Nyíregyházi Verda Stelo Eszperantó Egyesület tagjainak gyűrűjében
Nyíregyháza – A világ legnagyobb eszperantó vonatkozású gyűjteményében kap helyet a nyíregyházi Nemere István könyve.

Az Egyetemes Eszperantó Szövetség (UEA) jelenlegi alelnöke, Stefan MacGill volt a vendége április első felében a Nyíregyházi Verda Stelo Eszperantó Egyesületnek. A Budapesten élő alelnök elsősorban az eszperantó nyelven kiadott Jesa című könyv szerzőjéhez, Nemere István íróhoz érkezett a megyeszékhelyre.

– Az összejövetelünkön az alelnök beszámolt az UEA-ban végzett munkájáról, a szövetség terveiről, rendezvényeiről, és néhány könyvet magával vitt, hogy következő útja során eljuttassa a Rotterdamban működő Egyetemes Eszperantó Szövetség úgynevezett könyvszolgálatához – mesélte Asztalosné Koltai Györgyi, a Verda Stelo alelnöke.

Viccek, hírek, történetek

A Nyíregyházán élő író könyvének egyik példányát el fogják helyezni a világszövetség központi hivatalának rotterdami, Hector Hodlerről elnevezett eszperantó könyvtárában, ahol mintegy 30 ezer könyvet, folyóiratot, kéziratot, fotót, hanganyagot őriznek már, így a világ legnagyobb eszperantó vonatkozású gyűjteményének számít.

Stefan MacGill ajándékot is hozott a nyíregyházi egyesületnek, mégpedig egy maga szerkesztette ifjúsági újság, a Juna Amiko néhány számát, amelyek a civil szervezet könyvtárában, a Vasutas Művelődési Házban találtak új otthonra.

– Az eszperantó nyelven írt újságokban számtalan érdekes történet, vicc, információ és könnyed olvasmány található, ideális tehát a kezdő tanulók és a nyelvet gyakorolni kívánók számára is. A keddenként 16.30 órától 18.45-ig tartó foglalkozásaink nyitottak, bárki eljöhet tanulni, gyakorolni, olvasgatni.

Közgyűlés, majd kirándulás

– A könyveink, újságjaink kölcsönözhetőek. Igen gazdag eszperantó nyelvű könyvvel rendelkezik a Vasutas Művelődési Ház könyvtára is, korábbi elnökünk, Járó Antal adománya jóvoltából – tette hozzá Asztalosné Koltai Györgyi.

PI
hirdetés