Ukrajna hadat üzent Oroszországnak az Eurovízión

Sergey Lazarev
Sergey Lazarev - © Fotó: AFP
Ukrajna – Az ukrán állami televízió elnöke bejelentette, hogy ha Oroszország versenyzője győz az Eurovíziós Dalfesztiválon, Ukrajna nem vesz részt a jövő évi versenyen.

Zurab Alasania, az ukrán „királyi tévé” első embere internetes közösségi oldalán fejezte ki jókívánságait Ukrajna képviselője, Dzsamala szereplésével kapcsolatban. Bár a krími tatár származású Szuszana Dzsamaladinovának meglehetősen jók az esélyei a győzelemre, az ukrán főtévés nem mulasztotta el megjegyezni, hogy amennyiben az orosz színekben induló „Lazarev nevű férfi” győzne esetleg, úgy Ukrajna jövőre nem fog részt venni a versenyben – adta hírül az RBK Ukraina.

Ismeretes, hogy az orosz versenyző győzelme esetén 2017-ben Oroszország kapná meg az Eurovíziós Dalfesztivál rendezési jogát. Ebben az esetben Ukrajna részvétele a jelenlegi politikai helyzet függvényében valóban megkérdőjelezhető volna. Ám az, hogy az idei fesztivál egyik résztvevőjének képviselője már a döntő előtt ilyen hallatlan ultimátummal áll elő – mindenkit megdöbbentett.

Az ismert orosz könnyűzenei producer, Joszif Prigozsin válaszában röviden orvosi esetnek minősítette ukrán ellenlábasa kirohanását, jobbnál-jobb elmeszakértőket ajánlva Alasaniának. „Ez az előrehaladott skizofrénia jellemző esete” – kommentálta ukrán kollégája kirohanását Prigozsin a Ragyio Moszkva csatornának.

– Palkó István –
hirdetés