Ukrajna nemzeti ünnepét rendezték meg Nyíregyházán

Ukrajna nemzeti ünnepét rendezték meg Nyíregyházán
© Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Függetlenségének 27. évfordulója alkalmából (24-e volt a pontos napja) Ukrajna konzulja Arkagyij Gupalo köszöntötte a megjelenteket, utána Kravcsenkó György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke beszélt arról, hogy a két szomszédos nép, hagyományosan jó kapcsolatokat ápol.

A magyar parlament ukrán nemzetiségi szószólója Szuperák Brigitta elmondta: Ukrajna függetlenségét ünnepeljük, a világon mindenhol élő honfitársakkal együtt. Ez alkalomból sok magyar ismerős is köszöntötte az ukránokat, ami jólesik. Szofilkánics Judit a helyi ukrán kisebbségi önkormányzat vezetője elmondta: azzal igyekeznek segíteni az itt élő ukrán közösséget, hogy nyelvet tanítanak nekik, és volt, aki itt tanult nyelvismerettel tudott odahaza munkát találni.

Jó ukránnak lenni Nyíregyházán – tette hozzá Judit asszony. A hivatalos részt követően konzul úr mutatta be a fellépőket, Kazár Ticiána vezetésével a hölgykar ukránul énekelt, ma édesapja Kazár Pál, és Tamás Attila, a Vikár Sándor Zeneiskola vezetője Olajos Gábor az iskola tanára segítségével hagyományos magyar dalokat adott elő.
hirdetés