Ukrajnában az államnyelv ismeretéhez kötnék a személyi igazolvány igénylését

Ukrajna – Az ukrán kormány megbízást adott egy komplex nyelvvizsga kidolgozására, amelynek eredményes teljesítésétől függ majd, hogy kaphat-e valaki személyi igazolványt.

Sajtóinformációk szerint egy nyelvészekből és gyakorló pedagógusokból felállított munkacsoport dolgozik az államnyelv-ismereti vizsga tételeinek összeállításán. A RIA Novosztyi emlékeztet rá, hogy jelenleg úgyszólván semmilyen feltétel nem szükséges ahhoz, hogy valaki ukrán személyit igényeljen, holott számos országban ezt szigorú vizsgákhoz kötik.

Az ukrán hírügynökség úgy tudja, hogy Lengyelországban például szóbeli és írásbeli vizsgát kell tenni, míg a német személyi igazolvány igénylőjének 33 különböző témájú kérdésre kell tudnia a helyes választ a kérelmezőknek.

Az ukrán törvényhozás újabban egyre szigorúbb törvényeket fogad el, illetve készít elő az államnyelv privilégiumának megszilárdítása jegyében. A szeptemberben elfogadott oktatási törvény például az általános és középiskolai szinten gyakorlatilag kötelezővé teszi az ukrán nyelvű oktatást, ami többek között a kárpátaljai magyar iskolarendszer felszámolását jelenti. Az előkészületben lévő új nyelvtörvény pedig még ennél is radikálisabb megszorításokat ígér.

– Palkó István –
hirdetés