Ukrán hazafiak és hívők csaptak össze Kijev közelében

Ukrán hazafiak és hívők csaptak össze Kijev közelében
© Fotó: UA-Reporter
Ukrajna – Az ukrán nacionalisták megakadályozták, hogy az orosz patriarchátus alá tartozó Ukrán Pravoszláv Egyház (UPC MP) által szervezett keresztút részvevői áthaladjanak Boriszpil városán.

Ukrán nacionalisták mintegy 200 fős társasága kedden eltorlaszolta a Kijevtől öt kilométerre fekvő városka bevezető útját, és záptojás-esőt zúdított a keresztekkel, ikonokkal békésen vonuló több ezer fős tömegre, illetve bűzös lével töltött PET-palackokkal dobálták őket. A közvetlen összecsapást és a fizikai kontaktust a menetet biztosító nemzeti gárdisták akadályozták meg, akik ezúttal létszámfölényben voltak.

Az Ukrán Nacionalisták Szövetsége (OUN) hetek óta terrorizálja a Donyeck, illetve Ternopil megyéből indult keresztény békemenet résztvevőit, akik Kijevbe tartanak. A magukat hazafinak, a moszkvai patriarchátus alá tartozó pravoszlávokat viszont hazaárulóknak tartó nacionalisták azt akarják megakadályozni, hogy a szvjatogori és a pocsajivi kolostortól indult két békemenet szerdán találkozhasson a kijevi Várhegyen.

A Várhegyet szent helynek tekintik a keleti szlávok, mivel a hagyomány szerint ott zajlott le 988-ban az ősi Rusz megkeresztelése. A kereszténység felvételének napjára időzített „keresztes menetet” minden évben megtartják, ám még soha nem volt ilyen népes, mint az idén. Az előzetes adatok szerint több tízezer „moszkvai” pravoszláv hívő várható a szerdai eseményre.

A hatóságok ezért rendkívüli óvintézkedéseket foganatosítottak az esetleges provokációk elkerülése érdekében. A Kijevbe érkező menet tagjainak fémdetektoros vizsgálaton és igazoltatáson kell átesniük. Onnan kezdve a rendőrség, a titkosszolgálat és a nemzeti gárda mintegy 6 ezer fővel fogja biztosítani két oldalról a menetet.

Ugyanakkor a radikális Jobb Szektor (PSZ) fegyveresei is bejelentették, hogy ők is részt kívánnak venni néhány ezer fegyveresükkel a rendfenntartásban. Az OUN szerint a pravoszláv békemenet a Kreml érdekeit szolgálja, és az a célja, hogy vérengzéssé fajuló provokációkat robbantson ki az ukrán fővárosban, ahol már ma is pattanásig feszült a helyzet. Egymást követik a bombariadók, és a hatóságok nem győzik lezárni a gyülekező nacionalisták miatt veszélyesnek látszó utakat.

A legfrissebb jelentések szerint a több kilométeren kígyózó menet eleje már beért Kijevbe, ahol Arszen Avakov belügyminiszter rendelkezésére egyelőre feltartóztatták a tömeget, mert keresztút lehetséges útvonalai mentén beélesített aknákat, gránátokat és pokolgépeket találtak. Az ukrán fővárosban érlelődő konfliktus ezek szerint egyre inkább elkerülhetetlennek látszik, melynek a csúcspontja várhatóan szerdára várható.

– Palkó István / rian.com.ua –Sporthírek


hirdetés