Ukrán, magyar – két jó barát?

Bíznak a zökkenőmentes határátlépésben
Bíznak a zökkenőmentes határátlépésben - © Illusztráció: Internet
Nyíregyháza – A kárpátaljai elvágyódás segítheti a magyar szakmunkáshiányt.

Határ menti megyeként nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt, ami Felvidéken, Partiumban vagy éppen Kárpátalján történik, legyen szó gazdaságról, kultúráról vagy épp oktatásról. Utóbbi földrajzi egység társadalmi és gazdasági helyzetéről, fejlesztési lehetőségeiről, integrációs törekvéseiről értekeztek a szakemberek a napokban Nyíregyházán. A konferencián jó néhány kárpátaljai önkormányzat képviselője részt vett, akik több szakmai előadást is meghallgathattak a magyar–ukrán kapcsolatokról, a határátkelés nehézségeiről, illetve a hazánk és az Európai Unió között fennálló gazdasági viszonyrendszerről.

– Rögös út vezetett addig, míg hazánk az unió tagja lett. Remélem, hogy Ukrajna is hamarosan eljut idáig. Ebben a célkitűzésében Magyarország is szeretné őket támogatni, még ha nem is mindig felhőtlen a két ország viszonya – utalt a kijevi törvényhozás asztalán fekvő nyelvtörvényre Buhajla József, hazánk Ungvári Főkonzulátusának vezetője.

Új együttműködések

– A megyei önkormányzat területfejlesztési, illetve az uniós pénzek elosztásával kapcsolatos feladatokat lát el, ennek keretében szeretnénk megerősíteni a már meglévő határ menti kapcsolatainkat, illetve új együttműködéseket is beindítani – fogalmazott Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke. Hozzátette: nem csak uniós pénzből akarják a határon túl élő honfitársainkat segíteni, a kárpátaljai régiót megerősíteni, hanem költségvetési forrásból is.

– A hazai kormány eltökélt a határon túli, elcsatolt területek felzárkóztatásában – kezdte előadását dr. Grezsa István. A megyénk, illetve a kárpátaljai régió fejlesztési feladatainak koordinációjáért felelős kormánybiztos beszédében kihangsúlyozta: a fent említett területek a vásárlóerő-paritáson mért árfolyama (magyarán az életszínvonal) alacsonyabb, mint a Kárpát-medence más régióié, ahogy a jövedelmek közt is komoly különbség van.

– Egy felmérés szerint a kárpátaljai fiatalok nagy része elvágyódik nyugatra, sokan közülük Magyarországon szeretnének dolgozni, ez akár a hazai szakmunkáshiányt is mérsékelheti – fogalmazott a kormánybiztos, aki három gazdasági területet nevezett meg, ahol együttműködhet hazánk Ukrajnával, úgy mint a turizmus, a feldolgozóipar és az agrárium. – Ennek egyelőre gátat szab a sokszor nehézkes és időigényes határ­átkelés, de reméljük, hogy ez a jövőben változik – zárta dr. Grezsa István.

Schengeni előnyök

A Miniszterelnökség képviseletében dr. Molnár Balázs Péter szólt a hallgatósághoz. Az uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár hazánk és az unió kapcsolatrendszeréről tartott előadást, kiemelve a schengeni övezet jelentette előnyöket és azt, hogy a 2014–2020-as költségvetési időszak között 8000 milliárd forinttal több támogatást kapunk, mint amennyit befizetünk, ennek köszönhetően hazánk az unió legnagyobb nettó haszonélvezői közt maradhat. – A magyar–ukrán kapcsolatokra nézve is jó hír, hogy június 11-étől az ukrán állampolgárok vízum nélkül utazhatnak majd az unió tagországaiba – mondta a helyettes államtitkár.

Kuriózum ez az együttműködési forma

Shiraishi Renáta a határ menti együttműködések egyik lehetséges válfajáról, az Európai Területi Társulásokról (ETT) beszélt, megemlítve a 2015-ben megalakult Tisza ETT-t mint kuriózum: ez az egyetlen olyan, az unió által ratifikált együttműködési forma, mely egy uniós és egy nem uniós ország közt áll fenn. A Külgazdasági Minisztérium osztályvezetője is központi kérdésnek nevezte a zökkenőmentes határátlépést.

– A magyar–ukrán határszakasz hossza 133 kilométer, ezen jelenleg két vasúti és öt közúti átkelőhely biztosítja az átkelést – mondta Shiraishi Renáta.

A Tisza ETT működésének részleteibe Szabóné Cap Andrea, a társulás vezetője avatta be a vendégeket. Előadásából kiderült: a Tisza ETT legnagyobb előnye, hogy közös tervezésű, határon átnyúló nemzetközi projektek végrehajtását teszi lehetővé, amelynek a térség szempontjából kiemelt jelentősége van. Jelenleg is számos megoldandó feladatot ad a közös árvízvédelem, a kárpátaljai szennyvíztisztító telepek felújítása, illetve a közlekedés és a gazdasági kapcsolatok fejlesztése.

KM-TG
hirdetés