Ukrán oktatási törvény – A bukaresti parlament és a román külügyminisztérium is sajnálatát fejezte ki

Kolozsvár – A bukaresti parlament és a román külügyminisztérium is közleményben fejezte ki kedden sajnálatát amiatt, hogy Petro Porosenko ukrán államfő a korábbi figyelmeztetések ellenére aláírta az új oktatási törvényt, amely előirányozza a kisebbségi nyelveken folyó oktatás visszaszorítását.

A román parlament a két házelnök által aláírt közleményben tudatta: hamarosan romániai parlamenti képviselőkből és szenátorokból álló bizottság utazik Kijevbe, hogy párbeszédet folytasson az ottani illetékes hatóságokkal a kisebbségek anyanyelvi oktatásáról.

“Az ügyben illetékes nemzetközi szervezetekhez: az Európa Tanács főtitkárságához, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségi főbiztosához és a Velencei Bizottsághoz fordulunk, hogy jelezzük a törvénymódosítás negatív hatását az ukrajnai közoktatásban” – áll a parlament közleményében.

A román külügyminisztérium közölte, hogy az illetékes nemzetközi szervezetekhez fordul az ukrán oktatási törvény ügyében. Nyomatékosította ugyanakkor, hogy továbbra is határozottan kéri az ukrán hatóságokat, hozzanak olyan intézkedéseket, amelyek biztosítják a román közösség számára az anyanyelvi oktatás jogát.

“Emlékeztetünk arra, hogy Ukrajna a hivatalos kétoldalú találkozók alkalmával mindig kötelezettséget vállalt arra, hogy tiszteletben tartja a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak a nemzetközi normáit, valamint arra, hogy az új szabályozás nem fogja hátrányosan érinteni a román nyelvű oktatás szintjét és minőségét” – áll a román külügyi tárca közleményében.

Az ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője, Constantin Codreanu azt is bejelentette: pártja kezdeményezi, hogy Románia ne támogassa tovább Ukrajna euroatlanti integrációját.

– MTI –
hirdetés