Nyíregyháza

2020.01.10. 17:30

Szúrás nélkül, biztonságban

Január elsejétől életbe lépett az 1-es típusú cukorbeteg gyerekeket nevelő családok támogatása.

A régi eszközök elavultak, már nincs szúrás a mérésnél, az új eszközök folyamatos információt nyújtanak a cukorértékekről | Fotók: KM

A cukorbetegek kezelésénél használt legkorszerűbb technológiákat, az úgynevezett szöveti szenzorokat és az ehhez tartozó inzulinpumpákat 98, a felnőtteknél 80 százalékos normatív támogatás illeti meg ez évtől.

Az egészségügyi szaktárca bejelentése alapján az 1-es típusú cukorbetegséggel élők érdekében munkát végző szervezeteinek 100 millió forintos pályázati keretet nyitnak meg, a diabetológiai centrumok fejlesztésére 500 millió forintot különítettek el. Magyarországon mintegy négyezer családban él 1-es típusú diabéteszes gyerek, akiknek mindennapi életvitelükhöz nélkülözhetetlenek ezek a korszerű, innovatív eszközök – közölte a napokban az egészségügyi államtitkárság.

A vércukorszint dinamikája

– Nyíregyházán, a diabetológiai centrumban háromszáz gyereket kezelünk, minden 1-es típusú diabéteszes gyerek számára elérhetőek ezek az eszközök, ami most nagy könnyebbséget jelent a családoknak, hogy a több százezer forintos készülékeket jelentős hozzájárulás mellett tudják megvenni, s ami fontos, hogy nemcsak az inzulinadagolókra érvényes a támogatás, hanem a hozzájuk tartozó steril eszközök – ezeket 2-3 naponta cserélni szükséges – is olcsóbbak lettek – mondta el lapunknak dr. Kántor Irén gyermekorvos, diabetológus.

A régi eszközök elavultak, már nincs szúrás a mérésnél, az új eszközök folyamatos információt nyújtanak a cukorértékekről | Fotók: KM

Megtudtuk, ezek a fejlett eszközök a vércukorszint egyensúlyát hivatottak segíteni, az inzulinpumpa folyamatosan adagolja a szükséges mennyiségű inzulint, a szöveti cukor mérésére szolgáló szenzor az eddigi pontszerű mérések helyett folyamatos görbét ad, így még precízebben beállítható a gyerek diétája, az eszközön keresztül a szülő is értesítést kap a vércukorszint változásáról.

Az inzulinpumpa adagol

A doktornő kiemelte, ezek a technológiák megkönnyítik az iskolában, óvodában töltött időt, és nem utolsósorban segítik a pedagógusokat is a diabéteszes gyerekek cukorértékeinek a követésében.

– A gyerekek napjuk nagy részét az oktatási intézményekben töltik, ahol többször is étkeznek, az evések után emelkedik a vércukor, mozgás hatására csökken.

A pedagógusok a szöveti szenzor segítségével látják a mobiltelefonon, hogy normál tartományban van-e a gyerek vércukra, és az eszköz riaszt, ha hirtelen leesik.

A grafikon nemcsak azt mutatja, hogy milyen gyorsan emelkedik vagy csökken a szint, hanem a vércukorértékek dinamikája is látható – magyarázta el dr. Kántor Irén, s hozzáfűzte, hogy az online rendszer segítségével az orvosi kontroll, esetleges konzultáció a világ másik végéről is gyorsan megoldható. A szakorvos kiemelte, hogy a 21. századi eszközökkel megelőzhetőek a diabéteszes szövődmények, biztonságot nyújtanak minden 1-es típusú cukorbetegnek.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában