Ukránok a magyarok mellett

Akt.:
A magyar honfoglalás emlékműve a Vereckei-hágón
A magyar honfoglalás emlékműve a Vereckei-hágón
Ukrajna – Ukrajnában egyre többen szólalnak meg a magyarok védelmében.


Az utóbbi hetekben tovább romlott az ukrán-magyar viszony, azt is mondhatnánk, hogy a válság újabb fejezetéhez érkezett, hiszen Ukrajna kiutasította a beregszászi főkonzult, mire Magyarország szintén kiutasított egy ukrán diplomatát. Az ügy közvetlen előzménye, hogy az egyik ukrán portálra kikerült egy rejtett kamerával, vélhetően a titkosszolgálat megbízásából készült felvétel, melyen a beregszászi konzulátuson ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek.

Törvény nem tiltja

Lett is hatalmas sivalkodás Ukrajnában a legfelső szinten, Klimkin ukrán külügyminiszter egyenesen azzal vádolta meg Magyarországot, hogy megsértette az ukrán törvényeket és büntetőjogi lépésekkel fenyegette meg azokat, akik felvették a magyar állampolgárságot. Helyettese azt nyilatkozta, hogy Magyarország úgy viselkedik, mintha Kárpátalja a saját területe lenne, a legfőbb ügyész, Jurij Lucenko (aki valószínűleg az egyetlen főügyész Európában, akinek nincs jogi végzettsége ) bejelentette, hogy a titkosszolgálat már el is indította a vizsgálatot a „vétkes” állampolgárokkal szemben, Porosenko elnök pedig az üggyel kapcsolatban kifejtette, hogy mindenben egyetért a külügyminiszterével. A nyilatkozatokat bizonyos értelemben tettek is követték, ugyanis állítólag a határátlépésnél nem egy kárpátaljait megmotoztak az ukrán szervek magyar útlevelet keresve.

Hamar kiderült azonban, hogy az ukrán vezetés vádjai enyhén szólva is gyenge lábakon állnak. Dr. Tóth Mihály, kárpátaljai magyar alkotmányjogász már az ügy kipattanása után határozottan leszögezte egy interjúban, hogy Ukrajnában semmilyen törvény nem tiltja a kettős állampolgárságot. Az Alkotmányban ugyan benne van, hogy Ukrajna az egységes állampolgárságot ismeri el, de ez egyáltalán nem egy állampolgárságot jelent, hanem azt, hogy nem lehet valakinek külön lvovi vagy kijevi állampolgársága.

És ha valaki erre a véleményre úgy tekintett volna, mint egy „elfogult” kárpátaljai magyar megnyilatkozására, akkor nagyon meglepődhetett, ugyanis az ukrán titkosszolgálat, az SZBU, közleményben reagált a főügyész nyilatkozatára, mondván, semmilyen vizsgálatot nem folytat a kettős állampolgárokkal szemben, ehhez ugyanis a honatyáknak előbb meg kellene teremteniük a törvényi hátteret. Megjegyzendő, hogy a konzulátus sem követett el semmilyen törvénytelenséget, hiszen csak azt tette, ami a feladata.

Nagyon veszélyes játék

Ám érte az ukrán vezetést más meglepetés is. Miközben a kisebbségek jogait lábbal tipró új oktatási törvényt az ukrán lakosság nagy része nyíltan támogatja, a kettős állampolgárság elleni fellépés – és nemcsak Kárpátalján – a többségi lakosság tiltakozását is kiváltotta, főleg azok után, hogy Klimkin miniszterelnök gyakorlatilag a megye teljes lakosságát szeparatistának nevezte. Sokan nem értik, mire való ez a hisztéria, hiszen egyrészt a magyar állampolgársági esküt már 2011 óta le lehet tenni az ukrajnai magyar diplomáciai képviseleteken, másrészt az országban rengeteg embernek van román, szlovák, izraeli, stb. kettős állampolgársága, ez azonban egyáltalán nem zavarja az ukrán vezetést. Sőt, becslések szerint az ukrán parlamenti képviselők kb. harmada is kettős vagy hármas állampolgár.

Egyre többen szólalnak meg a magyarok védelmében. Viktor Baloga kárpátaljai ukrán üzletember és ellenzéki politikus (aki aligha nevezhető a magyarok nagy barátjának), felszólította az ukrán államfőt, hogy azonnal rúgja ki a külügyminisztert, mert nem csak a magyarokat sértette meg, hanem Kárpátalja teljes lakosságát. Leonyid Kozsara, a Szocialista Párt elnöke terjedelmes cikkben szedte ízekre az ukrán kormány vádjait, és azt állította, hogy a vezetés a tűzzel játszik a kettős állampolgárság miatti hisztériakeltéssel.

Jevgenyij Gorgyejcsik, az orosz nyelvű Fókusz folyóirat főszerkesztője terjedelmes írásban tárja fel a kettős állampolgársággal kapcsolatos hisztéria álságosságát és azt írja, Ukrajna ebben a botrányban úgy viselkedik Magyarországgal, mint egy nem éppen okos asszony, hiszen nem attól fogja valaki szeretni Ukrajnát, hogy papírja van róla, hanem attól, hogy ott élhető körülményeket teremtenek számára. Sztepan Farkas (vagy Farkas István?), a Prozak.info portál munkatársa arra hívja fel a figyelmet, hogy az ukrán vezetők viselkedése és nyilatkozatai, mármint hogy Kárpátalja minden lakosát ellenségnek kiáltják ki, egy nagyon veszélyes játék.

Feszültséget szítanak Kárpátalján

De a legváratlanabb helyről egy tévéműsorban álltak ki a magyarok mellett.

Történt ugyanis, hogy a 112 nevű országos csatorna „vitát” rendezett a kettős állampolgárságról, melyre meghívták Tarasz Dejakot, a Kárpáti Szics nevű szélsőséges nacionalista szervezet vezetőjét is. Ám ő, a várakozásokkal ellentétben, kiállt a magyarok mellett, hangsúlyozta, hogy a kelet-ukrajnai harcok első ukrajnai hősi halottja egy beregszászi magyar fiú volt, és a magyar állampolgárságot nem azért veszik fel, hogy elárulják Ukrajnát, hanem azért, mert külföldön szeretnének munkát vállalni, mivel Ukrajnában nem boldogulnak. Még azt is hozzátette, hogy nem a magyarok ellen kellene harcolni, hanem az oroszok ellen, akik háborúban állnak az országgal és épp az ukrán kormány szítja a feszültséget Kárpátalján. A műsor szerkesztőit annyira megdöbbentette ez az egyáltalán nem várt vélemény, hogy azonnal megvonták tőle a szót.

Orémus Kálmán
hirdetés