Ukránok szállítottak drogot és fegyvereket az iszlám terroristáknak

Ukránok szállítottak drogot és fegyvereket az iszlám terroristáknak
© Fotó: rian.com.ua
Ukrán személyzet vezette azt a panamai felségjelű hajót, amely 20 tonna droggal a fedélzetén tartott Líbia felé a Földközi-tengeren.

Tizenegy ukrán állampolgárságú tengerészt tartóztattak le a spanyol hatóságok azzal a váddal, hogy egy iszlám szervezet megbízásából kábítószerrel és fegyverekkel látták el a líbiai és iraki terroristákat. Információk szerint az ukránok nem tartoznak a dzsihadisták közé, csupán szállítási megbízatásokat teljesítettek.

A spanyol csendőrség kommandósai még szeptember végén ütöttek rajta a Marti N. nevű, panamai felségjelű hajón, amely Almeriából Líbia partjai felé tartott. A jármű rakománya 20 tonna marokkói eredetű hasis volt. A spanyol hatóságok tudomása szerint a címzett az egyik helyi iszlamista terrorszervezet volt.

Xavier Roger csendőr-alezredes a sajtónak elmondta, hogy értesüléseik szerint a terroristák a drogot később európai országokban akarták értékesíteni, hogy a bevételből a dzsihadisták kasszáját gyarapítsák.

Az ukrán tengerészekre már csak a drogcsempészésért fejenként 10 év börtön vár. Büntetésük azonban súlyosbodhat, ha bebizonyítják, hogy terrorszervezetekkel álltak kapcsolatban – írja a DW-re hivatkozva az ukrán RIA Novosztyi hírügynökség.

– Palkó István –
hirdetés