Uljukajev-ügy – Nyolcévi szigorított szabadságvesztésre ítélték a volt orosz minisztert

Akt.:
Moszkva – Nyolcévi szigorított szabadságvesztésre és 130 millió rubel (mintegy 585 millió forint) pénzbírságra ítélte pénteken egy moszkvai bíróság Alekszej Uljukajev volt orosz gazdaságfejlesztési minisztert különösen nagy értékű kenőpénz elfogadása miatt.

Ő volt az első hivatalban lévő kormánytag, aki ellen bűnvádi eljárás indult a rendszerváltás utáni Oroszországban.

A bíróság bizonyítottnak ítélte, hogy Uljukajev 2 millió dollár csúszópénzt fogadott el annak fejében, hogy hozzájáruljon a Basnyefty olajvállalatnak a Rosznyefty által történő – tavaly megvalósult – felvásárlásához. A volt miniszterre az ügyészség tízévi szigorított szabadságvesztés és 500 millió rubel (mintegy 2,25 milliárd forint) bírság kiszabását kérte.

A védelem fellebbezést nyújt be az ítélet ellen. A TASZSZ orosz hírügynökség igazságügyi forrásból egyébként úgy értesült, hogy az elítéltet egészségi állapotára való tekintettel – amelyet egyébként a bíró mérlegelt az ítélet meghozatalakor – mentesíthetik a fegyházban letöltendő nyolc évtől. Sajtóforrások szerint Uljukajev egyebek mellett magas vérnyomásban és érelmeszesedésben szenved, valamint problémái vannak a látásával is.

A volt miniszter a tárgyaláson korábban, az utolsó szó jogán az ellene folytatott eljárást “szörnyű és kegyetlen provokációnak” minősítette. Felhívta a figyelmet arra, hogy Igor Szecsin, a Rosznyefty igazgatótanácsának elnöke, akitől a vád szerint a megvesztegetési pénzt kapta, nem jelent meg a peren. Uljukajev arra kérte a bíróságot, hogy hamis feljelentés miatt vonja felelősségre Szecsint, akit egyébként Vlagyimir Putyin elnök egyik bizalmasaként tartanak számon. A 61 éves Uljukajev saját bűnét nem abban látta, amit a vád felrótt neki, hanem abban, hogy a pályafutása során túl sok kompromisszumba egyezett bele.

A vád Oleg Feoktyisztov, a Rosznyefty volt biztonsági főnökének vallomására épül, aki korábban tábornoki rangot ért el a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál (FSZB). A bíróság nem mérlegelte Szecsin írásos vallomását, aki – elfoglaltságára hivatkozva – négyszeri idézésnek sem tett eleget.

Alekszej Uljukajevet tavaly novemberben vették őrizetbe és fosztották meg hivatalától. A tulajdonában lévő ingatlanokat lefoglalták. Ügyében rekordidő, mindössze fél év alatt zajlott le a nyomozás. A hatóságok által összeállított, 30 kötetnyi nyomozati anyagot kevesebb mint két hónap alatt tanulmányozta át a védelem, az ügyészség pedig három nap alatt hozott döntést arról, hogy nincs akadálya az ügy bíróság elé terjesztésének.

Az ítéletet egyébként érdemben sem a Rosznyefty, sem a Kreml nem kívánta kommentálni.

– MTI –
hirdetés