Ungvárra vitték a Szent Koronánk mását

A koronamásolatot nyíregyházi ötvösök készítették
A koronamásolatot nyíregyházi ötvösök készítették - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Nyíregyházi segédlettel egy modern, interaktív történelmi kiállítást kaptak az ungváriak.

Nagyszabású vállalkozásba kezdett a hármashatár mentén négy múzeum: a Bethlen Gábor Alap támogatásával létrehoztak egy modern, interaktív kiállítást Kárpátalja története a VIII. századtól 1920-ig, azaz Trianonig címmel.

A Jósa András Múzeum, az Ungvári Vármúzeum, a Szatmárnémeti Megyei Múzeum és a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum négyoldalú megállapodásban rögzítette, hogy a program szakmai vezetését a nyíregyházi közgyűjtemény látja el.

Az előzmények közé tartozik, hogy a magyar kormány az ungvári vár négy hatalmas termét felújította, s ezekben kapott helyet a három nyelvű tárlat.
– A termekben találunk labanc és kuruc harcost, 1848-as katonát, a magyar Szent Koronát bemutató enteriőrt, de itt kaptak helyett Homonnai Drugeth Györgyöt vagy éppen Bercsényi Miklóst és Csáky Krisztinát bemutató enteriőrök is – sorolta a különlegességeket dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

– Megfestettük a szabad királyi és mezővárosi címereket, valamint a négy szomszédos vármegye – Ung, Ugocsa, Bereg és Máramaros – címereit, s odaajándékoztunk egy múzeumpedagógiai munkafüzetet, ami a kárpátaljai gyerekek foglalkoztatását segíti.

– A három oldalú – kárpátaljai nevezetességeket ábrázoló – puzzle-ünk a térlátást fejleszti, a múzeumpedagógiai teremben pedig két – a honfoglalásról és a Rákóczi-szabadságharcról készült –, ukrán és angol nyelven feliratozott filmünk is folyamatosan pereg.

Interaktív és ötletes

A múzeumigazgatótól megtudtuk, hogy a legalább 10 évre tervezett állandó kiállítás érintőképernyős monitorain az Árpád-házi királyokról és a 21 erdélyi fejedelemről kaphatnak teljes képet a látogatók, s ha egyes uralkodókat sokáig szemlélünk, meg is mozdulnak: kacsintanak, felhúzzák a szemöldöküket, vagy éppen kirántják a kardjukat.

KM-MJ
hirdetés