Uniós segítséggel újulhat meg a kállósemjéni Kállay-kúria

Akt.:
Uniós segítséggel újulhat meg a kállósemjéni Kállay-kúria
Kállósemjén – Szerda délután tartották meg a kúria „versenyképes turisztikai attrakciófejlesztéséhez” kapcsolódó projektnyitót, melyen a kúria névadójának, Kállay Miklós egykori miniszterelnöknek ma élő leszármazottjai is képviseltették magukat.


Az eseményen dr. habil Mező Ferenc, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: ennyi pénzt (közel 780 millió forintot) ritkán kap turisztikai fejlesztésre ilyen kis település, ezért reméli, hogy a kúria felújítása más területeken (foglalkoztatás, idegenforgalom, településmarketing) is érezteti majd kedvező hatását.

Budai Gyula parlamenti államtitkár beszédében reményét fejezte ki azért, hogy a közel 100 százalékban uniós forrásból megújuló rekonstrukciónak köszönhetően határon innen és túlról is érkezhetnek majd Kállósemjénbe vendégek.

Sokáig nem volt elképzelés

– A nyolcvanas évek láthattam először ezt az épületet, azóta csak romlott és romlott az állapota, sokáig nem is volt semmiféle elképzelés arról, hogy mi is legyen az épület funkciója – mondta Kállay Kristóf, az egykori miniszterelnök unokája.

Belicza László, Kállósemjén polgármestere a projektnyitó végeztével mindenkit biztosított afelől, hogy kellő alázattal vágnak bele ebbe a projektbe, hiszen egy igaz államférfi emlékét, hagyatékát mutathatják meg majd a nagyvilágnak.

Az eseményen többször is elhangzott: a Kállay-kúria várhatóan jövő nyáron már megújult külsővel várja az érdeklődőket.
hirdetés