Uniós támogatást vár nagyberuházásaihoz a főváros

A főváros nem zárkózik el attól, hogy a 4-es metrót hitel helyett uniós támogatásból finanszírozzák, ha ezzel nem esik el attól a lehetőségtől, hogy más nagyberuházásaihoz is kaphasson uniós hozzájárulást – foglalt állást hétfőn a főpolgármesteri kabinet.

A metró a hazai közlekedésre fordítható Kohéziós Alap jelentős részét elvinné, az önkormányzat viszont inkább az 5-ös metróhoz, az 1-3-mas villamosvonal meghosszabbításához vagy a 2-es metró szerelvényeinek cseréjéhez szeretne támogatást.

A fővárosi közgyűlés korábbi döntése értelmében a városházán összeállították azoknak a beruházásoknak a listáját, amelyek megvalósításához az önkormányzat 2007-2013 között támogatást szeretne az uniós alapokból. Időközben kormányzati részről felmerült az az elképzelés, hogy az állam és a főváros által közösen finanszírozott 4-es metrót az Európai Beruházási Bank (EIB) hitele helyett a Kohéziós Alapból fedezzék.

A számítások szerint az Etele tértől a Baross térig tartó metróvonal 312 milliárd forintba kerülne. Ennek 80 százalékát válthatnák ki uniós források, ami körülbelül 250 milliárd forintot jelentene. Ez azonban úgy megterhelné a rendelkezésre álló országos keretet, hogy a főváros attól tart, más nagy infrastrukturális fejlesztéshez már nem kaphatna támogatást. Ezt azonban az önkormányzat fontosabbnak tartaná, s inkább a 4-es metrót finanszírozná a kedvező kondíciójú EIB-hitelből.

A most összeállított listán szereplő legnagyobb beruházások között van az 5-ös metrónak nevezett észak-déli regionális gyorsvasút, amely hosszú távon Szentendrét kötné össze Ráckevével, a főváros belső kerületei alatt mélyvezetésben haladva. Az 1. ütem a Szentendre-Békásmegyer vonal rekonstrukciója lenne. Ugyancsak uniós támogatást vár a főváros az 1-es és a 3-mas villamosvonalak meghosszabbításához és felújításához. Emellett szeretnék uniós forrásokból fedezni a többi között a 2-es metróvonal járműállományának cseréjét és az Óbudai Gázgyár területének környezetvédelmi kármentesítését.Sporthírek


hirdetés