Hajdú-Bihar

2013.01.29. 17:09

Fakivágás Debrecenben, a Nagyerdőn – Nem számítottak ilyen „pusztításra”

Debrecen – „Harminc éve itt lakunk, ilyen pusztításra legmerészebb gondolatainkban sem számítottunk!” – kommentálta felháborodva a Hajdú Online látogatója a legutóbbi nagyerdei fakivágást.

Debrecen – „Harminc éve itt lakunk, ilyen pusztításra legmerészebb gondolatainkban sem számítottunk!” – kommentálta felháborodva a Hajdú Online látogatója a legutóbbi nagyerdei fakivágást.„Elkezdték a Nagyerdő védett, egyik legfrekventáltabb helyén, a Nagyerdi körút Hadházi úttal határos részén a fakitermelést, a fák teljes kivágását! 30 éve itt lakunk, ilyen pusztításra legmerészebb gondolatainkban sem számítottunk! Teljes a környéken lakók felháborodása! A Debrecen tüdejének kiirtása, az élővilág elpusztítása! Hogy esetleg facsemeték telepítése? Évekkel ezelőtt a körút stadion irányában is történt hasonló fakivágás, viszont azóta is pucér a terület!” – fogalmazza meg kételyeit látogatónk.

Mint arról előzetesen beszámoltunk, a Nyírerdő Zrt. közlése szerint a szóban forgó, mintegy 1,5 hektárnyi területen a nem őshonos állományokat (akác, fehér nyár, nyugati ostorfa és kései meggy) vágják ki, melyek egy része elöregedett. Fekete György, a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének igazgatója azt is tudatta: tavasszal őshonos fafajtákat – hazai nyár, ezüsthárs, nyír és korai juhar – telepítenek majd a kivágott fák helyére.

A korábban ismertetett közlemény a kitermelés okairól szólva arra is kitér: a kérdéses területen a fák egy része elöregedett és az erdőlátogatókat veszélyezteti; a közelmúltban már arra is volt itt példa, hogy egyes fatörzsek kiborultak. A munkálatok elvégzését a tízéves erdőgazdálkodási üzemterv írja elő, a törvényi előírásoknak megfelelően, természetesen minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkeznek – olvasható a híradásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!