Fotók: Ünnepélyes óvodaátadás a Jósa András Oktatókórházban

Akt.:
Fotók: Ünnepélyes óvodaátadás a Jósa András Oktatókórházban
© Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Jávor Pál gyermeke, Flóra, szeptembertől a kórházi óvodába jár majd.

– Kilenc hónappal ezelőtt tettük le ennek a háromcsoportos óvodának az alapkövét, azon az eseményen én is itt lehettem. Örülök, hogy ez a „baba” nem lett koraszülött és nem is lett túlhordva – mondta a Jósa András Oktatókórház területén hétfőn átadott óvoda avatóünnepségén Novák Katalin.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kiemelte: a kormány és Nyíregyháza önkormányzata összefogott, s ennek meg is lett az eredménye.

Könnyebbséget jelent

– Azokért a gyermekekért fogtunk össze, akiknek a szülei itt dolgoznak. Nekik majd könnyebbséget jelent ebbe az oviba hozni a kicsiket – mondta Novák Katalin, s hozzátette: az sem utolsó szempont, hogy a szülők a gyerekek közvetlen közelében lehetnek.

– Ez a rendszer még nem egy bevált módszer Magyarországon – fogalmazott Novák Katalin, majd kiemelte: az egészségügyben dolgozók bérét az elmúlt években sikerült emelnie kormánynak, ha ezt összevetjük a nyíregyházi óvodaépíssel, akkor egy rendhagyó innovációnak leszünk a szemtanúi.

Az én édesanyám is itt dolgozott, ebben a kórházban – csempészett személyes szálat az ünnepi beszédébe dr. Szabó Tünde. A sportért felelős államtitkár aláhúzta: 2018. a családok éve, minden olyan fejlesztés kiemelt értékű, ami a családokért történik. – Hál’ istennek a „gyerek” minden tekintetben érett és jó súlyban van – utalt a hétfőn, hivatalosan átadott óvodára dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. A „civilben” szülész-nőgyógyászként dolgozó szakember hozzátette: az ovit, mint gyermeket, fel is kell nevelni, az intézményt kacajjal és mosollyal kell megtölteni.

– A kórházunk területén épül egy 600 milliós parkolóház, megújul a központi sterilizáló és az infúziós labor, ahogy a Szent István utcai bejáratot is megszépül, nem beszélve arról, hogy egy 110 férőhelyes nővérszálló megépítésére is hamarosan sor kerül – beszélt jelenről és jövőről dr. Adorján Gusztáv, majd zárásképpen hozzátette: köszöni a kormány és az önkormányzat támogatását, s aláhúzta: lokálpatriotizmus nélkül ebben az országban nem lehet előrelépni.

sip_2319

Hamarabb visszajönnek

Lapunk megkérdezésére Turcsányiné Pampuch Ildikó, aki 33 éve dolgozik a kórházban, kifejtette: ő már lemaradt ennek az ovis fejlesztésnek az igazi hozadékáról, de örül, hogy az óvodának köszönhetően a mostani kismamák hamarabb visszajöhetnek dolgozni. Jávor Pál osztályvezető ápolóként dolgozik a Jósa András Oktatókórházban. Legkisebb lánya, Flóra, a hétfőn átadott, s a szeptemberben induló oviba fog járni.

– Én személy szerint örülük annak, hogy a kórház területén az ősztől beindul ez az óvoda – mondta el lapunknak a belgyógyászati osztályon dolgozó szakember.

TG
hirdetés