Ünnepi állománygyűlés a megyei igazgatóságon

Ünnepi állománygyűlés a megyei igazgatóságon
© Fotó: katasztrófavédelem
Nyíregyháza – Ünnepi állománygyűlés keretében emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira péntek délelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, ahol többen elismerésben is részesültek.

A Himnuszt követően, Leskovics Zoltán tű. alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő elevenítette fel az 61 éve történt eseményeket, amelyben kiemelte: Október 23-án az egyetemi ifjúság és a hozzá csatlakozó tömeg azt mondta: ne legyen akárhogy! Elég volt a megalázottságból, a félelemből és kiszolgáltatottságból, az éjszakai elhurcolásokból és a rögtönítélő népbírósági perekből. Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt, bár a tűzoltók közvetlenül nem vettek részt a forradalomban, de több esetben is a szabadságharc küzdelmei során kigyulladt épületeknél kellett helytállniuk.

Közvetett áldozatai viszont voltak, hiszen több tűzoltó életét vesztette a beavatkozások során. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig Tomaszovszki András tű. törzsőrmester, aki 1957. január elsején vesztette életét a Nyírbogdányi vasútállomáson, ahol szóváltásba keveredett egy orosz katonával, amikor tisztázatlan körülmények között annak fegyvere kétszer elsült és a tűzoltó a hasába kapott lövéseket a kórházi beavatkozások ellenére sem élte túl.

A történelmi visszatekintést követően Horváth Kristóf, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola 6. osztályos tanulója klarinétszólót adott elő.

Az ünnepi állománygyűlésen, Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Dombrády László nyá. tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség elnöke elismeréseket adott át több kollégának.

A megemlékezés zárásaként az állomány megkoszorúzta az igazgatóság főbejáratánál lévő Tomasovszki András tű. törzsőrmester emléktábláját, amelyet 2007-ben, a halálának ötvenedik évfordulójára a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség állított.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –
hirdetés