Ünnepi programok a Magyar Kultúra Napja alkalmából Kisvárdán

Művészetek Háza
Művészetek Háza - © Fotó: a szerző
Kisvárda – A magyar kultúra napja alkalmából több programot szerveznek Felső–Szabolcs központjában Kisvárdán.

1989 óta január 22–én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy –a kézirat tanúsága szerint– Kölcsey Ferenc 1823–ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Könyvtári rendezvények

Kisvárda – A Várday István Városi Könyvtár, a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete és az Első Kisvárdai Képzőművészeti Műhely a Magyar Kultúra Napja alkalmából, könyvtári csevegést, kiállítást és zenei programot kínál programjában.
Január 21–én, csütörtökön, 15 órától, a Könyvtári Csevegés keretében, Veres Miklós irodalmár tart előadást és kötetlen beszélgetést „Reminiszcenciák a Himnuszban” címmel.

Január 25–én, hétfőn, 16 órától, Benedek László fotóművész kiállításának megnyitója lesz a Könyvtári galéria programjaként. Közreműködnek Balázs Emese, a Kultúráért Gömörben és Gömörön Túl Polgári Társulás vezetője és Zsapka Attila előadóművész. Még ugyanezen a napon, (Január 25–én hétfőn), 17 órától a Könyvtári koncert résztvevői részesei lehetnek a „Sólyomszárnyán: a magyar költészet zenébe oltott gyöngyszemei” címmel, Vadkerti Imre–Zsapka Attila–Sipos Dávid trió műsorának.

Életmű kiállítás a 85 éves mindenki „ Palibácsijának” a Művészetek Házában

A Várszínház és Művészetek Háza, az Első Kisvárdai Képzőművészeti Műhely rendezésében január 21–én délután fél ötkor nyitja meg Marczinkó István a Béres József TIT igazgatója, Molnár Pál életmű kiállítását. Molnár Pál 1931–ben született Mándokon. A közelgő 85. születésnapja alkalmából kerül megrendezésre a több évtizedes alkotói munkásságát reprezentáló kiállítás. Budapesten reklámgrafikus, dekoratőri képesítést szerzett. Régiónk képzőművészetének nagy öregje. Számtalan kiállítás, képregény, olajfestmény, grafika, karikatúra jellemzi gazdag életútját. Idős kora ellenére ma is aktív résztvevője a város képzőművészeti életének. Alkotótársai, fiatal képzőművészek rendszeresen látogatják műtermét, akiknek örömmel adja át sokéves tapasztalatát. Az „Életmű kiállítása” méltóan reprezentálja a 2016. évi Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezett városi ünnepséget.

A kiállítás megnyitóján közreműködik a Weiner Leo Alapfokú Művészeti iskola. Az Életmű kiállítás február 21–ig. lesz látható a Művészetek Háza kiállítóterében.

Városi ünnepség

A Magyar Kultúra Napja városi ünnepsége január 22–én, délelőtt tíz órától lesz, a Művészetek Háza színházteremben ahol Leleszi Tibor a város polgármestere mond ünnepi köszöntőt. A város alap– és középfokú iskoláinak tanulói, művészeti csoportjai, „Anyanyelvünk táncban és zenében” címmel adnak kulturális műsort.
Az ünnepi műsor zárásaként másodszer adják át Kisvárda Önkormányzati Képviselő–testületének döntése alapján, a „Virágh Ferenc Díj”–at. A Virágh Ferenc Díj azoknak a magánszemélyeknek adományozható, akik huzamosabb időn keresztül kiemelkedő tevékenységet folytattak és teljesítményt értek el Kisvárda város kulturális értékeinek teremtésében, megőrzésében, gazdagításában.

– Vincze Péter –
hirdetés