Uszadék szemét veszélyezteti a Keleti-főcsatorna zsilipjét – vízminőség-védelmi készültség Tiszavasvárinál

Uszadék szemét veszélyezteti a Keleti-főcsatorna zsilipjét – vízminőség-védelmi készültség Tiszavasvárinál
Harmadfokú vízminőség-védelmi készültséget rendeltek el Tiszavasvárinál, a Tiszán Ukrajna felől érkező nagy mennyiségű hulladék miatt.

A több száz köbméternyi veszélyes hulladék a Keleti-főcsatorna beeresztő zsilipjénél torlódott össze. A zsilip környékének megtisztítását erőgépek és búvárok segítik. A vízügyi szakemberek szerint az uszadék eltávolítása még napokig tarthat.

Vasmacskával csáklyázzák a szakemberek a Keleti-főcsatorna vizét Tiszavasvári határában. A folyón úszó üres üvegek, pillepalackok feliratai alapján a szemét többsége a határ túloldaláról érkezett.

Harmadfokú vízminőség-védelmi készültséget kellett elrendelni, hogy a feltorlódott, veszélyes anyagokat tartalmazó uszadékot kiszedjük – közölte pénteken a helyszínen Korompay Attila, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (TIKÖVIZIG) csoportvezetője.

A műanyag palackok és használt autógumik mellett nagy mennyiségű háztartási szemetet is hoz a folyó. A Keleti-főcsatorna úgynevezett beeresztő zsilipjét több mázsás uszadék fák veszélyeztetik. A 8 fokos vízben ezeket ipari búvárok távolítják el. A szakemberek csak tegnap 55 köbméternyi uszadékot szedtek ki a vízből. A főcsatorna medrének alján még további legkevesebb 50 köbméternyi uszadék torlódott össze. A zsilip környékének teljes megtisztítása még napokig tart. A mentesítés költsége körülbelül 5 millió forint lesz – közölte a TIKÖVIZIG csoportvezetője.

Tiszavasvári hírei

– Független Hírügynökség –
hirdetés