Úszni is muszáj

Akt.:
Úszni is muszáj
© Illusztráció: Direct Advice for Dads
Úszni muszáj – mondhatnánk kicsavarva a hajózásról szóló közismert mondást. Valahányszor átutazom Nagykállón, a strand közelében egy nosztalgikus pillantást vetek a víz irányába. Pusztai Sándor jegyzete.


Ott tanultam meg úszni! Előbb csak mellúszásban, később háton. Katonaként a had­osztálybajnokságról azért maradtam le, mert átvezényeltek egy másik szolgálati helyre. Még később, amikor tengerbe merülhettem, a családnak csak annyit mondtam, ott keressetek, ahol kifutnak a vitorlások. Úszni nagyon jó. Nemcsak azért, mert nem fullad meg az ember, hanem mert a folyékony közegben fennmaradni, haladni összetett folyamat. Kell hozzá a kar, a láb koordinált mozgása, erős tüdő, a mozgáshoz időzített légvétel. A ringató hullámokon lazítva alig mozdulatokkal lebegni igazi élmény.

Mekkora büszkeség volt számomra, amikor a gyermekemet sikerült megtanítani úszni, és persze azonnal versenyeztünk, amiben csak úgy haladtam, hogy ő legyen a győztes. Ezt az élményt kívánom minden szülőnek, ha tehetik, ússzanak!

– Pusztai Sándor –
hirdetés