fizetési moratórium

2020.07.13. 07:00

Nem többet, hosszabb ideig fizetünk

Az érdeklődés jelentős, de sokan nem tudják, mi vár rájuk december 31-e után.

OTP bank fiók gazdaság valuta pénzügyek bankolás pénz ügyintézés szolgáltatás pénzintézet ügyfél 2019 12 19 Fotó: Kállai Márton

Forrás: MW-archív

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tíz lakossági hitelből csaknem hetet jelenleg nem fizetnek, ennélfogva a mintegy 3,8 millió lakossági hitelszerződésből hozzávetőleg 2,5 millió esetén választották a hitelmoratóriumot.

Az érdeklődés tehát jelentős, de a K&H Bank felméréséből kiderül, sokan nem tudják, mi várható a moratórium lejárta, azaz 2020. december 31-e után.

Többen úgy gondolják, a halasztást követően ugyanannyit kell visszafizetniük a bankjuknak, mint amennyit eredetileg törlesztettek volna, ez azonban nem igaz.

A kamatokat nem engedik el, hanem a halasztás lejártával egyenlően osztják szét a jövőbeni törlesztők között.

A futamidő azért növekszik, hogy a törlesztőrészletek változatlanok maradhassanak. A szabályok jól körülhatárolják a bankok mozgásterét, mégis többen tartanak a moratórium következményeitől, ezért lapunk utánajárt, mire kell figyelni, ha valaki szüneteltetni szeretné hitele törlesztését.

Az OTP Bank tájékoztatása szerint a fizetési moratórium a lakossági hitel-, kölcsön- és ingatlanlízing-szerződésekre, továbbá a munkáltatói kölcsönszerződésekre vonatkozik. A pénzintézet azonban felhívja a figyelmet, hogy a törlesztési biztosításokat nem érinti a fizetési halasztás.

Meghosszabbodik a futamidő

− A fizetés szüneteltetésének időszakában az ügyfeleknek átmenetileg nincs tőke-, ­kamat- és díjfizetési kötelezettségük, s ha élnek a halasztás lehetőségével, nincs további teendőjük. Ebben az esetben a hitel és lízing eredeti futamideje legalább a moratórium idejével meghosszabbodik.

Folyószámlahitel és hitelkártya esetén a fizetési moratórium végét követően az elmaradt tőkét, kamatot és díjat az eredeti szerződésben foglaltak szerint kell törleszteni.

A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési halasztás lejárta után, évente egyenlő részletekben kell megfizetni, de a törlesztőrészlet és a kamat együttesen nem haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészlet összegét.

Ez azt jelenti, hogy a törlesztőrészletek összege nem emelkedik a moratórium igénybevétele miatt, de a futamidő meghosszabbodik majd

– tudtuk meg a pénzintézettől.

Az OTP Kommunikációs Osztálya hangsúlyozza, az ügyfelek bármikor folytathatják vagy leállíthatják hitelük törlesztését, de ezekben az esetekben ismételt nyilatkozatot kell tenniük.

− Az automatikusan beállított terhelés esetén az adós és adóstárs is nyilatkozhat, hitelkártya kapcsán azonban csak a főkártya birtokosa teheti meg mindezt.

Átutalással vagy postai csekkel fizetés esetén az ügyfelek nyilatkozattétel nélkül folytathatják a törlesztést, de fizetés hiányában a moratórium automatikusan vonatkozik a hitelükre – tájékoztatott a pénzintézet.

Fotó: MW-archív

A bankok eddigi elemzéseiből kiderül, sokan félreértik az egyes rendelkezéseket: az MNB hangsúlyozta, a cégeknek és magánszemélyeknek nem azt kell jelezniük a banknak, ha élni kívánnak a halasztással, hanem azt, ha nem szeretnének.

Az OTP azt javasolja ügyfeleinek, ha a háztartásuk bevételei lehetővé teszik tartozásaik fizetését, akkor a további rendszeres törlesztéssel elkerülhetik, hogy magasabb kamatot fizessenek, és a futamidő meghosszabbodjon.

Ugyanakkor arra is van lehetőség, hogy egy későbbi bevételkiesés esetén az ügyfelek éljenek a moratórium lehetőségével.

Nem változtak a bevételeik

A fizetési moratórium további részleteiről az MNB és a pénzintézetek részletesen tájékoztatják ügyfeleiket a weboldalukon és bankfiókjaikban.

Olvasónk, Nagy Tiborné lapunknak elmondta, a párjával szerencsés helyzetben vannak, hiszen a veszélyhelyzet alatt is tudták fizetni a lakáshitelük törlesztőrészleteit.

− Nekünk nagyon fontos, hogy meddig kell fizetnünk, s ha élnénk a halasztással, kitolódna a futamidő. Szerencsére a veszélyhelyzet alatt nem veszítettük el az állásunkat, nem változtak a bevételeink, így fel sem merült bennünk, hogy ne folytassuk a hitelünk törlesztését – tudtuk meg Nagy Tibornétól.

MI


 

Jelenleg nem fizet, de talán mégis fog

– Magánéleti okokból volt szükségem hitelfelvételre házvásárláshoz – mondja Gábor.

– Maga a hitelfelvétel nem volt egy egyszerű eljárás, majdnem négy hónapig tartott, amíg sikerült átutalni az eladónak a teljes összeget, de közben már birtokba vehettem az ingatlant. Az első pár részletet le is vonták a számlámról, amikor jött a koronavírus-járvány, és vele a hitelmoratórium. Egyrészt kényelemszeretetből döntöttem úgy, felfüggesztem a hitel törlesztését, azaz nem tettem semmit, megvártam, amíg a bank ezt felajánlja, én pedig elfogadtam. Utána azt kezdtem figyelni, tudok-e így annyit spórolni hónap végéig, hogy abba akár a törlesztés folytatása is beleférne. A válasz igen lett, így most azon gondolkozom, benézek a bankomhoz, és megkérem őket, mégis vonják inkább a részleteket, nehogy a végén valamilyen úton-módon valamivel több legyen a végösszeg, mint amire számítok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában