Nyíregyháza hírei

2013.05.03. 07:48

Jegyzet: Nem elég a szerencse

Annyian, de annyian leírták már, hogy mennyire veszélyes üzem az út, de valahogy mégis mindenki azt hiszi, vele soha nem történhet baj. Hiszem és vallom (lehet, hogy túl naiv vagyok), büntetéssel nem lehet olyan eredményt elérni, mint jó szóval - Dankó Mihály jegyzete.

Annyian, de annyian leírták már, hogy mennyire veszélyes üzem az út, de valahogy mégis mindenki azt hiszi, vele soha nem történhet baj. Hiszem és vallom (lehet, hogy túl naiv vagyok), büntetéssel nem lehet olyan eredményt elérni, mint jó szóval - Dankó Mihály jegyzete. Viszont be kell látni, az életnek rengeteg olyan területe van, ahol az esetleges retorzió visszatartó erő lehet. Valahol ezek közé tartozik a KRESZ szabályainak betartása is. (Bár régen rossz, ha valaki csak azért közlekedik „helyesen”, hogy kímélje a pénztárcáját!) Mindenkinek a vérében, a tudatában kellene lenni, mikor, mit, hogyan kell cselekedni az utakon. De látjuk, tudjuk az emberek nagy része nem ilyen. Szándékosan, vagy figyelmetlenség miatt vét az előírások ellen. Ennek aztán, ha szerencséje van, nincs áldozata.

Ha nincs szerencséje, kész a tragédia, s akkor már késő a bánat, a sajnálat. Tudja ezt maga törvényhozás, s nem véletlen a jelentős summa betervezése az államkasszába a közlekedési bírságok kiszabásából. Pedig megérdemelnék az „okosok”, hogy kibabráljunk velük. Közlekedjünk mindig szabályosan, s akkor hiába a traffipax, a rendőr! Persze ez, csak álom. Az én agyamat is elborítja a düh, és azonnal rendőrért kiáltanék, amikor lakott területen belül nyolcvannal húz el mellettem a kamion, vagy ha egy autó majdnem lesodor az útról. Ők nem félnek, vagy azért, mert nekik van „radarelhárítójuk”, vagy azért, mert a büntetést a fél zsebből kifizetik. De azt is tudom, az egyszerű ember is könnyen elnéz egy-egy apróságot, neki pedig nagyon fájhat a kiszabott több tízezer forint.

A közlekedés folyamatosan modernizálódik, változik, ezért a szabályoknak követni kell ezeket a változásokat. De vajon ennyire sürgősen, mint most tette ezt a kormány? Ismerős gépkocsivezetők rengeteg kérdést vetettek fel: miért nem kaptak esélyt a közlekedésben résztvevők arra, hogy megismerjék az új szabályokat? Mikor kezdenek el a járőrök bírságolni? Lesz figyelmeztetési időszak, vagy már holnap lesben állnak például a „gyermekek” táblák környékén az egyenruhások? A válaszokat az élet fogja megadni. Csak remélni lehet, hogy eredményt is hoz, mert ha csak egy gyermek életét menti meg, már megérte! És nem az a mondás fog érvényesülni, hogy „hamar munka, ritkán jó”!

- Dankó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!