Útfelújítások a megyében: a négy- és ötszámjegyű szakaszok következnek

Aszfaltozzák az M3-as autópályától Nyírbátorig tartó szakaszt, több ponton is jelzőlámpa szabályozza a forgalmat
Aszfaltozzák az M3-as autópályától Nyírbátorig tartó szakaszt, több ponton is jelzőlámpa szabályozza a forgalmat - © Fotó: Pusztai Sándor
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A megyében 23 kilométernyi négy- és ötszámjegyű utat újítanak fel az idén.

Szabolcs-Szatmár-Bereg. Országosan több mint 526 kilométernyi négy- és öt számjegyű mellékút felújítását indíthatja el ebben az évben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. európai uniós forrásokból – a társaság tájékoztatása szerint a program részeként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében közel huszonhárom kilométernyi utat újítanak fel teljes körűen. Ezek egyike a 4108-as jelű út több mint 2,1 kilométeres szakasza: a munkálatokhoz kapcsolódóan a kivitelezők már birtokba vehették a munkaterületet, a 2,9 milliárd forintos projekt keretében a Kisvárda-Vásárosnamény összekötő utat újítják fel. Megújul az M3-as autópályát Nyírbátorral összekötő szakasz, mint ahogy a 3834-es jelű út is – ez utóbbinak a Dombrád környéki szakaszait újítják fel.

A projekt egyik elemeként megyénkben a 4105-ös jelű út közel 10,3 kilométeres szakaszán a kivitelezők már birtokba is vették a munkaterületet.

A beruházással kapcsolatban Máté Antal portálunknak úgy fogalmazott: a szóban forgó szakasz kálváriája jó pár évre nyúlik vissza. – Már az autópálya tervezésekor látható volt, hogy ennek az útnak a forgalma hatalmasat nőhet a sztráda átadása után. Az első közbeszerzésnél, 2010 előtt a tervek még úgy szóltak, hogy ezt a szakaszt is felújítják. Később a terveket módosították és az útszakasz felújítása kikerült a projektből – mondta a nyírbátori polgármester.

Sokáig tárgyaltak

Hozzátette: az út állapota rohamosan romlott, az egész odáig fajult, hogy már a nyírbátori cégek is jelezték, hogy a megnövekedett ipari forgalom miatt annyira rossz az út minősége, hogy rendkívül balesetveszélyes. Sokáig tárgyaltak az illetékes minisztériummal, sőt, a helyi cégvezetők is jelezték: amennyiben nem lesz ez ügyben előrelépés, az áldatlan állapotok miatt kénytelenek lesznek felfüggeszteni a térségbeli fejlesztéseiket. – Úgy vélem, évekkel hamarabb is el lehetett volna kezdeni ezt a beruházást. De minden jó, ha a vége jó – summázta Máté Antal.

Gyorsan, biztonságosan

– Nagyon vártuk, örülünk neki – kommentálta érdeklődésünkre Kozmáné Kasza Veronika a hírt, hogy a szakemberek hozzáláttak a 3834-es jelű út majd’ három kilométeres szakaszának felújításához. – Az út olyan állapotban volt, hogy nemcsak az eljutási időt növelte, hanem az autók állapotát is veszélyeztette – idézte fel Dombrád polgármestere, majd hozzátette: a térség országgyűlési képviselőjének közbenjárásával az elmúlt években két szakasz újult meg, most pedig a Tiszakanyár és Újdombrád közötti rész került sorra.

– Így egészen Kisvárdáig el lehet jutni gyorsan, biztonságosan, s ez különösen fontos a dombrádiaknak, nagy részük ugyanis oda jár dolgozni, ügyeket intézni. A nyár elejére befejeződő munkák során megújul a teljes belterületi szakasz városunkban, ami javítja a lakosság komfortérzetét, s az átmenő forgalmat is segíti – fogalmazott a településvezető.

Nyár végére zavartalanul

Javában tart a Nyírbátor- Nyírgyulaj-M3-as összekötő út aszfaltozása: 820 millió forintot költenek a mintegy 10 kilométeres szakaszra. A tervek szerint a nyár végén már zavartalanul haladhat a forgalom. A kátyús út régen korszerűsítésre várt, az út még aszfaltozatlan oldalán láthatók a mélyedések, a felújított félpályán könnyen lehet haladni.

Csökken a kamionforgalom

– A beruházás legnagyobb eredménye az lesz, hogy jelentősen csökken majd a kamionforgalom, biztonságossá válik az átmenő forgalom, könnyebben és gyorsabban lehet bejutni Nyírbátorba, s így az ipari centrumot is gyorsabban lehet elérni – nyilatkozta lapunknak Nyírgyulaj polgármestere, Becsei György.

– Nyírgyulajról bármerre akarunk kimozdulni, ezt az útszakaszt nem tudjuk elkerülni – mondta el a település polgármestere, aki szerint a felújítás javítja a közlekedési feltételeket és ártalomcsökkentő hatása is lesz. – Naponta 2400, főleg tehergépjármű halad át ezen a szakaszon, így a nyírgyulajiak állandó zaj- és porártalomnak voltak kitéve – emelte ki a polgármester.

KM
hirdetés