Útra valóul önmérséklet

Útra valóul önmérséklet
© Illusztráció: getty images
Kiváltképp a magyar nők, és az alacsony képzettséggel, s jövedelemmel rendelkezők tartanak attól az anyagi bizonytalanságtól, amely egy, a családban bekövetkezett haláleset nyomán fészkeli be magát az agyakba. Galambos Béla jegyzete.

Eszembe jut egy másik kutatás, amely azt mutatja, hogy a magyar fiatalok pénzügyi-, gazdasági tájékozottsága vonal alatti. Hazánkat széles körben jellemzi a pénzügyi ismeretek, a tervezés és az előrelátás hiánya, s hogy ez nem rágalom, sajnos igazolja a tény, hogy tömegek váltak kiszolgáltatottá egy-egy rossz pénzügyi, vagy hiteldöntés miatt az elmúlt években. Elemi érdekünk tehát, hogy a pénzügyi tudatosság és kultúra javuljon.

Kiderült, hogy a középiskolások pénzügyi ismereteinek legfőbb forrása – a tanultakat messze megelőzve – az otthon látottak. A család szerepe tehát az első és legfontosabb! Ebből következően már a legkisebb kortól kezdve – „A tücsök és a hangya” típusú mesék olvasásán túl – olyan helyzeteket kell teremteni, hogy a gyerek egy kis erőfeszítéssel és lemondással, de sikerélménnyel is járó pénzügyi műveleteken cseperedjen. A pénzügyi tudatosság fejlesztése akkor elkezdődik, amikor a síró kisgyerek kezéből kiveszem az ellopott csokit és visszaviszem a pénztárhoz, mondván, ezt ki kell fizetni. A pénzügyi kultúra tehát tömören: Az ember addig nyújtózkodjon, amíg a takarója ér!

Galambos Béla
hirdetés