Üveghegy – és azon túl

Üveghegy – és azon túl
© Illusztráció: getty images
Nem vártam azzal sokat, hogy éljek a vasárnapi boltzár eltörlése adta régi-új lehetőséggel. A reggeli nyitás előtt kevéssel érkeztem az áruház elé, így volt alkalmam jól szemügyre venni azt a két ápolatlan, alkoholszagtól bűzlő férfit, akik szintén bebocsátásra vártak. Tarnavölgyi Gergely jegyzete.


A kezükben szorongatott üres borosüvegek arról árulkodtak, hogy nem elsősorban vásárlási szándékkal érkeztek, inkább az üzletben található üvegvisszaváltó automatát szerették volna működés közben látni. Mint az később kiderült, ami könnyen jön, az könnyen is megy: távozásomkor az útpadkán üldögélve bőszen kortyolgattak is a bent vásárolt borból.

Hogy az emberekbe vetett hitem ne rendüljön meg végképp, ugyanitt, ugyanekkor egy másik, a fent említett férfiakhoz hasonló élethelyzetben (esetünkben hajléktalan) lévő páros, egy hölgy és egy férfi is odalépett az üvegvisszaváltó automatához. Mindketten egy-egy fekete zsákkal érkeztek, melyek vélhetően egy jól sikerült kukázás során teltek meg palackokkal. A történet itt váratlan fordulatot vett, első útjuk ugyanis nem a szeszes italok részlegéhez vezetett, hanem zsemlét és olcsó felvágottat vásároltak maguknak. Szerény reggelijükhöz a kockasajtot már tőlem kapták…

Tarnavölgyi Gergely
hirdetés