Uzsonna a színdarabhoz

Jánkmajtisiak a mátészalkai színház előterében
Jánkmajtisiak a mátészalkai színház előterében
Nyíregyháza – A régió 250 hátrányos helyzetű gyereke juthatott el a színházba.

Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye hátrányos helyzetű gyermekei jutottak el színházba a K&H Biztosító jóvoltából.

Szellemi táplálék

A KSH adatai szerint Magyarországon a 7 év alatti gyermekek 42,2 százaléka él szegénységben, míg a Budapest Intézet felmérése alapján 130 ezer gyereknek kell szembenéznie az állandó nélkülözéssel.

A K&H közel két évvel ezelőtt tűzte zászlajára a hátrányos helyzetű régiókban élő gyerekek segítését, így többek között előadó-művészeti eseményekre visz általános iskolás diákokat. Már több mint 1150 gyerek vehetett részt különböző kulturális programokon az idei tanévben a K&H a hátrányos helyzetűekért program keretében.

Az eseménysorozat részeként összesen 250 hátrányos helyzetű gyerek jutott el a Mandala Dalszínház mátészalkai, nyíradonyi és szerencsi elő­adására.
A Jánkmajtisról, Tiszabecsről és Nyírábrányból érkező iskolások a Kőműves Kelemen, míg a nyíradonyiak és a porcsalmaiak a Légy jó mindhalálig című darabot nézhették meg. A gyerekeket a K&H helyi fiókjainak vezetői uzsonnacsomaggal fogadták a helyszíneken.

Először a falun kívül

– A hátrányos helyzetű családok mindennapos gondjai közé tartozik az étel, a ruházat, a lakhatás megteremtése. Az ezekben a családokban élő gyerekek nagy része még életében nem járt moziban, színházban, és az osztály­kirándulásokról is rendre le kell mondaniuk. Egy ilyen kirándulás vagy színházi elő­adás sokuk egyik legnagyobb álma – fejtegette Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet­biztosítási és saját értékesítési csatornák divíziójának vezetője.

– A hátrányos helyzetűekért programunk révén szeretnénk ezekkel a gyermekekkel is megismertetni a kultúra világát, így bővíteni ismereteiket, hozzájárulni szellemi és lelki fejlődésükhöz, kreativitásuk élénküléséhez, jövőbeli teljesebb életük megteremtéséhez. A gyerekek beszámolóiból kiderül, hogy legtöbbjüknek nem csak ez az első kulturális élménye, de ez az első utazása is a saját faluján kívülre.

KM

Nyírábrányiak Szalkán

— A mátészalkai színházlátogatás felejthetetlen élmény marad diákjainknak. Többségük még soha nem volt színházban, és a pályázati támogatás nélkül sajnos valószínűleg nem is jutottak volna el kulturális programra. A gyerekek nagyon érdekesnek és élvezetesnek találták a rockoperát, és a városnézés is különleges programnak számított azon tanulóink számára, akik alig lépték még át a településük határát – említette Bagoly Béláné, a nyírábrányi Ábrányi Emil Általános Iskola pedagógusa.
hirdetés