Nagyvilág

2016.11.05. 12:56

Hitelminősítés - Várható volt az elemzők szerint a Moody s felminősítése

Budapest - Várható volt a Moody s döntése Magyarország felminősítéséről az MTI által megkérdezett elemzők szerint, mivel a másik két nagy hitelminősítő - a Fitch Ratings tavasszal, a Standard & Poors pedig szeptemberben - már hasonlóan döntött, és a főbb makrogazdasági adatok is a jobb osztályzat mellett szóltak.

Budapest - Várható volt a Moody s döntése Magyarország felminősítéséről az MTI által megkérdezett elemzők szerint, mivel a másik két nagy hitelminősítő - a Fitch Ratings tavasszal, a Standard & Poors pedig szeptemberben - már hasonlóan döntött, és a főbb makrogazdasági adatok is a jobb osztályzat mellett szóltak.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője elmondta, a magyar gazdaság három éve visszatért a 3 százalék körüli növekedési szinthez, és ez a következő években is megmarad. A költségvetési politika fegyelmezett, az államháztartási hiány tartósan alacsony és az államadósság GDP arányos mutatója is csökken. Hozzátette, hogy várhatóan a kormány keresletélénkítő intézkedései sem veszélyeztetik ezt a pályát.

Az államadósság finanszírozásában megnőtt a lakosság és a hazai kereskedelmi bankok szerepe, miközben a külföldi befektetők felé az ország kitettsége jelentősen mérséklődött, így az adósság megújításának kockázatai, az ország pénzügyi sérülékenysége csökkent. A kedvező folyamatok előreláthatóan a következő években sem törnek meg, így nemcsak a mostani felminősítés volt indokolt, de az ország hitelminősítésének további javulására is számítani lehet - tette hozzá.

Hasonlóan vélekedett Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője is, megjegyezve, hogy a Moody s lépése azért sem volt váratlan, mert a hitelminősítő már egy évvel ezelőtt a felminősítést valószínűsítő pozitív kilátással látta el a magyar osztályzatot.

Németh Dávid szerint a Moody s szakértői azért dönthettek a felminősítés mellett, mert az elmúlt egy évben az államadósság és a külső adósság tovább csökkent, emellett a költségvetési hiány jóval elmarad a költségvetési törvényben megszabott szinttől. Szintén kedvező, hogy az Államadósság Kezelő Központ forintban újította meg a devizában lejáró adósságot, a belföldi finanszírozás aránya pedig nőtt. Ezek a lépések stabilabbá tették az adósságfinanszírozást, a hozamok mérséklődése pedig a kamatkiadások csökkenése miatt lényeges tényező.

A felminősítés mellett szólt az is, hogy tartósan 2 százalék felett van a gazdasági növekedés - mondta Németh Dávid.

A Moody s felminősítése rövid távon várhatóan nem okoz számottevő piaci mozgást, mivel ezzel a forgatókönyvvel számoltak a befektetők. Az, hogy most már mindhárom nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában szerepel az ország, megnyitja a magyar piacot új, hosszú távú befektetők előtt, akik stabilabbá tehetik az adósságfinanszírozást - jegyezte meg.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában szintén hangsúlyozta, hogy várható volt a felminősítés, mivel a Moody s már tavaly novemberben pozitív kilátást adott a minősítésre, az azóta bekövetkezett folyamatok pedig megerősítették a felminősítés indokoltságát.

Hozzátette: arra számítanak, hogy jövőre további pozitív kilátásokat, azt követően pedig felminősítéseket adhatnak a hitelminősítő intézetek, a kedvező folyamatok - az államadósság csökkenése, annak fenntarthatósága és szerkezetének lényeges javulása, a fegyelmezett költségvetés, a tartósan masszív külső finanszírozási képesség, ennek következtében meredeken csökkenő nettó és bruttó külső adósság, a külső sérülékenység szignifikáns csökkenése, valamint a gazdasági növekedés várható jelentős élénkülése - miatt.

Az elemző szerint az évtized végére több fokozattal a jelenlegi szint felett állhat a hazai adósság minősítése.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!