Vád, verseny, vereség, veszély és nyereség – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50, 30 és 20 éve

Negyven éve számoltunk be arról is, hogy új lakások épülnek Mátészalka belvárosában
Negyven éve számoltunk be arról is, hogy új lakások épülnek Mátészalka belvárosában - © Fotó: KM
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as, 1988-as és 1998-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1948. november 12., péntek

Népbíróság előtt a nyilaspárt megalapítója

Háborús és népellenes bűntett miatt emelt vádat a népügyészség Németh Géza 35 éves büdszentmihályi tanító ellen. A vád szerint Németh 1940 és 1944 között a nyilaspárt tagja volt, ő szervezte meg a pártot is Büdszentmihály községben. Az ifjúságot fasiszta, jobboldali szellemben nevelte és irányította. Egy alkalommal mintegy 150 főnyi tömeget vezetett a zsidó templom elé, ahol két zsidót bántalmazott is a tanító uszítására a tömeg.

Sohasem jó a nagy sietség

Különös baleset történt nemrég Fényeslitke községben. Az egyik fényeslitkei építkezésnél dolgozott együtt Dancs Ilona ottani lakos és vadházastársa, Hamza Gyula. Már közel jártak a munka végéhez, mindketten az állvány tetején dolgoztak. Eddig meg nem állapított okból Dancs Ilona lezuhant az állás tetejéről. Esés közben magával rántott egy nehéz gerendát is. Ő persze hamarabb ért földet, a gerenda rázuhant. Hamza Gyula ijedten rohant le, hogy segítsen vadházastársán. Az alsó állványról leugrott, de pont a földön eszméletlenül fekvő Dancs Ilonára ugrott, és ráadásul még a karját is eltörte. Dancs Ilonát súlyos állapotban kórházba szállították.

Hatvan éve írtuk

1958. november 12., szerda

Szövetkezeti szakácsok, zenészek és cukrászok versenye

A múlt héten Tiszavasváriban került sor a szövetkezeti vendéglátóipar szakácsainak és népzenekarainak versenyére. Először a szakácsok versenyeztek. A zsűrit ízletesebbnél ízletesebb ételekkel lepték meg. Egymásután hozták a jó szagú, párolgó, aranysárga zsírfoltos tyúkhúsleveseket, magyarosan készített tejfeles paprikás csirkéket és más készítményeket. Hirtelen fel sem lehetne sorolni a versenyen szerepelt ínycsiklandozó ételek sokaságát. A bizottság járt a legjobban, mert valamennyi ételt végigkóstolhatta.

Ünnepi zárszámadás Szamostatárfalván

Szombaton tartották a szamostatárfalvi Ady Endre Termelőszövetkezet tagjai ünnepi zárszámadásukat. Már a délutáni órákban benépesült a nemrég épült szövetkezeti kultúrház. Ünneplőbe öltöztek a fiatalok, idősebbek egyaránt. Bódi elvtárs, a szövetkezet elnöke emelkedett szólásra. Ismertette az esztendő alatt megtett utat, az elért eredményeket.

Ötven éve írtuk

1968. november 12., kedd

Vereséget szenvedett az NYVSC!

A megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság 28. fordulójának igazi nagy meglepetése az NYVSC pályán született, ahol a vasutascsapat hazai környezetben vereséget szenvedett a Nyíregyházi Kinizsitől. Ezzel szemben nagy vetélytársa, a Tuzséri MEDOSZ idegenben nyert a Rakamazi Spartacus ellen. Így a bajnoki táblázat első helyére egypontos előnnyel a Tuzséri MEDOSZ került; az biztos, hogy hallatlan izgalmak között dől majd el a hátralévő két fordulóban a bajnoki cím sorsa, s az, hogy a két versenyfutó közül melyik együttes kerül be az NB III.-ba.

Negyven éve írtuk

1978., november 12. , vasárnap

Lottónyertesek

A lottó 44. játékhét újabb nagy nyereményeket hozott megyénkbe. Ezúttal Vékony István nyírjákói és Dobos Imre nyírmihálydi lakosok örvendezhetnek 161 ezer forintos nyereményüknek. A nyereményüket november 15-étől fizetik az OTP-fiókok.

Nyíregyházán játszik a Ferencváros

Újabb rangos labdarúgó-mérkőzésre kerül sor november 22-én, szerdán 13 órakor a nyíregyházi városi stadionban. Az NYVSSC NB II.-es együttese a Nemzeti Bajnokságok Kupája keretében az NB I.-es Ferencvárosi TC-t fogadja, minden bizonnyal telt ház előtt.

Harminc éve írtuk

1988. november 12., szombat

Kapcsoltam!

Ha csak egy estére is, de nyíregyháziaknak állítja össze fejtörőit Rózsa György és Fröhlich Márta. A városi televízió és a megyei művelődési központ közösen hívta meg a kapcsoltam szerkesztőit. A Posta segítségével a műszaki feltételeket is sikerült megteremteni, így a játék a szokásos módon indul: a rejtvény a telefonszám. Fél nyolckor kezdődik a 40 perces műsor, amelynek első kérdése 100 forintot ér. Nyolc kérdésre kell helyesen válaszolnia annak, aki a 12 800 forintos főnyereményre pályázik.

Húsz éve írtuk

1998. november 12., csütörtök

Most Dobnál fenyeget a Tisza

Az elmúlt órákban a megye két pontján alakult ki igazán kritikus árvízi helyzet. Legsúlyosabb a Tisza alsó-szabolcsi, Tiszadob környéki, illetve a folyóba torkolló Lónyay-főcsatorna Kemecse-Kótaj-Buj-Gávavencsellő közötti szakaszán. A megyei védelmi bizottság vezetője, Zilahi József és Fazekas László, a vízügyi igazgatóság vezetője elmondta, hogy a csapadék ellenére tovább tart a Tisza apadása, de nem múlt el még a veszély.

KM
hirdetés