átdolgozott jogszabályok

2019.08.22. 12:35

Környezet- és állatvédő csoportok beperelték a Trump-kormányt

Környezet- és állatvédő csoportok beperelték az amerikai kormányt a veszélyeztetett fajok védelméről szóló törvény átalakítása miatt, amely szerintük visszalépést jelent a kihalás szélén lévő állatok védelmében.

A felperesek azzal érvelnek, hogy a Trump-kormány megsértette a környezetvédelmi politikáról szóló törvényt, amely előírja, hogy új szabályozok elfogadása előtt hatástanulmányt kell készíteni, ezt azonban az illetékesek elmulasztották.

„Az új szabályozok veszélyesen eltávolították a veszélyeztetett fajok védelméről szóló törvényt eredeti tudományos alapelveitől, amely miatt annyira hatékony ez a törvény” – hangsúlyozta Karimah Schoenhut, a környezetvédő csoportok egyik ügyvédje a kereset szerdai ismertetésekor.

A csoportok azt is a kormányzat szemére vetik, hogy nem hozta nyilvánosságra az átdolgozott jogszabályokat.

„Amikor számos faj áll a kihalás szélén, a Trump-kormányzat kibelezte a leghatékonyabb vadvédelmi törvényt” – hangoztatta Rebecca Riley, az egyik természetvédelmi program vezetője.

A védett fajokról szóló törvény 1973-ban lépett életbe, és azóta biztosítja, hogy egyes fajok ne pusztuljanak ki. Több mint 1600 fajt véd az Egyesült Államokban.

Szakértők a törvény áldásos hatásának tudják be, hogy nem tűntek el végleg a hosszúszárnyú bálnák, a Tennessee államban honos bíborszínű kasvirágok, vagy a floridai tengeri tehenek.

Az új szabályozás csökkenteni fogja a vadon élő állat- és növényvilág életterét, és szakértők szerint veszélybe sodorja túlélésüket is. Egyúttal veszélyezteti a védett állatokat, köztük a fehérfejű réti sast vagy a grizzly medvéket, illetve lehetővé teszi levételüket a védett fajok listájáról.

Az előkészített változtatás várhatóan új bányászati, olaj-, és gázkitermelési engedélyeket tesz lehetővé azokon a vidékeken, ahol védett állatok és növények élnek. Ezzel lényegében jelentősen visszanyesik a veszélyeztetett fajokról szóló törvény előírásait.

Elő fogják írják, hogy egy-egy faj védetté nyilvánítása előtt a jövőben, a gazdasági megfontolásokat is figyelembe véve, számításokat kell végezni. A jelenleg érvényben lévő törvény ezt nem írja elő, sőt kifejezetten a gazdasági hatásoktól független, csakis a tudományra alapozott döntéseket fogad el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában