Vádat emeltek sikkasztás miatt egy karitatív egyesület vezetője ellen

Akt.:
Nyíregyháza, 2015. július 21., kedd (MTI) – Jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt az Értetek Karitatív Egyesület elnöke és ügyvéd foglalkozású férje ellen a Nyírbátori Járási Ügyészség – tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vezetője kedden az MTI-t.

Zsíros Zsolt főügyész elmondta: a vádirat lényege szerint az elsőrendű vádlott, az egyesület elnöke – ügyvédként dolgozó házastársa segítségével – a Demján Sándor Alapítványtól a nyírbátori kistérségben élő hátrányos helyzetű gyermekek megsegítése érdekében átvett pénzösszegekből 2009-től 2013-ig rendszeresen ezer forinttól ötszázezer forintig terjedő összegeket tulajdonított el és fordított a saját céljaira.

A bűncselekmény leplezésére az egyesület elnöke a hiány összegéről minden évben valótlan ügyvédi letéti megállapodásokat kötött a férjével. Az elsőrendű vádlott – a másodrendű közreműködésével – összesen több mint 36,6 millió forintot tulajdonított el, amelyből a nyomozás befejezéséig 7 millió forintot megtérített – ismertette a főügyész.
Zsíros Zsolt megjegyezte, az elsőrendű vádlott a szervezet törvényességi ellenőrzése során valótlan tartalmú jegyzőkönyvekkel próbálta igazolni az egyesület törvényes működését az ügyészségen.

Az ügyészség mindkét vádlott esetében börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

– MTI –

 
hirdetés