Vadbaleset: Mit tegyünk, ha bekövetkezik a baj?

Akt.:
Vadbaleset: Mit tegyünk, ha bekövetkezik a baj?
© Illusztráció: getty images
Nyíregyháza – Gépkocsinkkal a közúton haladva jogos a félelmünk attól, hogy egy őz, szarvas, netán egy vaddisznó az úttestre ugrik, vagy az autónknak rohan.


No de mi a teendő, ha mégis elütünk egy vadat? Ki a felelős megtéríteni a keletkezett kárt? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatott az, aki ellátogatott a nyíregyházi PRIMOM Vállalkozói Központjának tanácstermében megrendezett szerdai konferenciára.

Vigyázz, ha bőg a gímbika!

Az állat nem ismeri a KRESZ-t, az ember viszont igen.

– Az új Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy a vadászható állat által okozott kár megtérítéséért az a vadászatra jogosult tartozik felelősséggel, akinek a vadászterületén a károkozás történt. Ha a károkozás nem vadászterületen történt, a kárért az a vadászatra jogosult tartozik felelősséggel, akinek a területéről a vad kiváltott, azaz elkóborolt – idézte a törvény szövegét Schuszter János, akit nyugodtan nevezhetünk szakavatott személynek, hiszen évek óta vezetője egy Pest megyei vadásztársaságnak.

Ki miért felel?

– Ha egy apróvadas vadászterületen elütünk egy szarvast, a helyi társaság nem felelős megtéríteni a kárt. Az autósnak kell felkutatni, hogy melyik vadászterületről érkezett az állat – villantott fel Schuszter János egy kacifántos esetet, majd hozzátette: mivel ez gyakorlatilag lehetetlen, ebben a helyzetben az autós „alaposan megszívta”.
Az előadáson elhangzott: a veszélyes üzemek találkozása esetén a felek (a vadászatra jogosult és a gépjárművezető szintén) az egymásnak okozott kárért első körben felróhatóságuk arányában felelnek.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 28-i számában és a kelet.hu-n!

Címkék: , , ,hirdetés