Vádemelést javasolnak a Nyíregyházán építkezés közben összedőlt ház kivitelezője ellen

Vádemelést javasolnak a Nyíregyházán építkezés közben összedőlt ház kivitelezője ellen
© Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást J. Róbert 42 éves nyíregyházi lakos ellen.

A frissen lezárt nyomozás adatai szerint a vállalkozót bízták meg egy építés alatt álló nyíregyházi ingatlan zsaluzással kapcsolatos kivitelezési munkálataival. A folyamatban lévő építkezés során 2017. február 28-án 11 óra körül a födém betonozása közben a friss betonfelület beszakadt, melynek következtében az ott tartózkodó két munkás leesett, és könnyű sérüléseket szenvedett.


A nyomozás során igazságügyi szakértő bevonására került sor. A szakvéleményben foglaltak alapján a baleset bekövetkezéséhez hozzájárult, hogy a zsaluzat tartószerkezeti stabilitása nem volt megfelelő. A födém és gerenda zsaluzat alátámasztása összeomlott, ezért dőlt össze a segédszerkezet, magával húzva a beépítés alatt álló vasalást és betont. A zsaluzat leszakadás emberi mulasztás eredménye volt, a műszaki előírások be nem tartása miatt.

A szakvéleményben rögzítésre került továbbá, hogy az építőipari tevékenységről szóló jogszabályban rögzítettek betartatása – a balesetek elkerülése érdekében – a felelős műszaki vezető feladata. A szóban forgó építkezésnek a baleset bekövetkeztének napján, illetve azt megelőzően nem volt kijelölt felelős műszaki vezetője, amiről a vállalkozónak kellett volna gondoskodnia, ezért felelőssége a baleset bekövetkezéséért megállapítható. A rendőrök a 42 éves férfit 2017. november 7-én, majd folytatólagosan november 27-én gyanúsítottként hallgatták ki, aki részben beismerő vallomást tett.

A nyomozó hatóság a büntetőeljárást befejezte és az ügyben keletkezett iratokat a napokban vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság –


Fotók: Pusztai Sándor
Nyíregyháza - Összeomlott egy épülő ház a nyíregyházi Napkelte utcán kedden dél körüli időben. Az állványzatán dolgozó nyolc munkásból egyet könnyű sérülésekkel szállítottak kórházba a mentőszolgálat szakemberei. A telek tulajdonosa közvetlenül a tűzoltók után érkezett a helyszínre. Elmondta: az al...
hirdetés