Vádemelést javasolt a rendőrség a Baumag-ügyben

Befejezte a rendőrség a Baumag-ügy miatt indult nyomozást és átküldte az iratokat ügyészségnek. Összesen 13 tizenhárom gyanúsítottal szemben javasolták a vádemelést, 26 különféle bűncselekmény miatt.

A cégnek egyébként 12 ezernél több károsultja van, akiknek 32 milliárd forinttal tartozik – mondta el a Független Hírügynökségnek Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője.

A Baumag elleni nyomozás 2003 októberében indult, amikor az első feljelentések születtek, akkor még a VI-VII. Kerületi Rendőrkapitányságon.

A BRFK két hónappal később, december végén vette át az ügyet. Összesen háromezren tettek azóta feljelentést, a cég azonban 12 ezernél is több egykori befektetőt károsított meg, akiknek 32 milliárd forinttal tartozik.

A nyomozás alatt a rendőrség zár alá vett 307 ingatlant, 11 autót, 57 bankszámlát, illetve 23 üzletrészt.

 A vizsgálat kiterjedt még 23 különféle cégcsoporthoz tartozó társaságra is – mondta el Schőn Péter.

A rendőrség végül 13, a Baumag felsővezetői körébe tartozó ember ellen javasolt vádemelést 26 különféle bűncselekmény miatt.

A szóvivő ennek részleteit nem árulta el. Azt azonban elmondta, hogy mindannyiuk ellen főként gazdasági bűncselekmény miatt nyomoztak, mint például hűtlen kezelés, csődbűntett, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, illetve közokirat-hamisítás is szerepel a listán.

A BRFK az iratokat és a javaslatot átküldte a Fővárosi Főügyészségnek. Itt 60 napon belül kell dönteni a vádemelésről, illetve terjedelmesebb ügyeknél – mint a Baumag is – elképzelhető még további harminc napos hosszabbítás.
hirdetés