Vagyon hiányában hitelből fedezett kiadások

A költségvetés elfogadói vakon bíztak a gazdaság erősödésében, ami elmaradt.

A nagy kérdések egyike, hogy az új kormány miként teszi rendbe a szétzilált közigazgatást, s milyen gyorsan indítja el ezt az újjászervezést – mondta Nyíregyházán tartott előadásában Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) elnöke. Az Állami Számvevőszék korábbi elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete meghívására a Bencs Villában „Költségvetési kihívások Magyarországon” címmel bocsátkozott elemzésekbe.
A költségvetés 2008-ig nem vett tudomást arról, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre – utalt a jelenlegi gondok egyik okára –, s mivel eladható állami vagyon már alig maradt, hitelekből finanszírozta a kiadásokat. Ezzel a költségvetés elfogadói megduplázták az államadósságot, ami nyomasztó teherként jelent meg az azt követő büdzsékben. A problémák felszínre törésével, 2008 után meghozták a konvergencia programot, ám ennek levágták a lábát, vakon bízva a gazdaság erősödésében, növekedésében, ami elmaradt.
Kovács Árpád szólt arról is: mintegy 2700-2900 állami feladat azonosítása történt meg, de ezek lebegnek a levegőben, s még az alkotmány sem teszi ezt a hiányosságot a helyére. A 2010-es gazdasági mozgásteret meghatározza a kényszerű alkalmazkodás a külső államadósság kezeléséhez, miközben muszáj lépni az egészségügy, a közelekedés, az oktatás remdbehozatalában.
– Nyéki Zsolt –
hirdetés