Vajon 2019-ben is a gazdagok sportja a vadászat?

A foglalkozásokat tekintve ma már szobafestő, kútfúró, buszsofőr is van a vadászok között
A foglalkozásokat tekintve ma már szobafestő, kútfúró, buszsofőr is van a vadászok között - © Fotó: Janics Attila
Nyíregyháza – Gyakran hallani, hogy a vadászat mindig a nemesek kiváltsága, úri sport volt.


Vajon 2019-ben is a gazdagok sportja a vadászat? – kérdeztük Fazekas Gergelytől, az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének titkárától.

– A vadászat egyidős az emberiséggel. A vadászok a természetismeretük, illetve fegyverkezelési jártasságuk révén mindig is különleges megítélés alá estek a társadalom szemében. Volt olyan időszak a hazai vadászat történelmében, amikor valóban nem volt módja a szegényebb rétegnek a törvényes vadászatra. Részint a jogi szabályozás, részint a fegyverek ára miatt. Ekkor a nagybirtokosok saját birtokaikon gondozták, óvták, védték a vadat, amelyre aztán maguk és vendégeik vadásztak. A vad gondozása pedig vitathatatlanul sok pénzbe került és kerül ma is, erről a vadásztársaságok mesélhetnének – válaszolta a szakember.

– Alapvetően változott meg a helyzet, amikor lehetővé vált a vadászat azok számára is, akik nem rendelkeztek földbirtokkal, vagy nem voltak tagjai vadásztársaságnak. A vadászvizsga nem drágább, mint a jogosítvány megszerzése. A fegyverek, ruhák, vadászatok között is vannak olcsóbbak és drágábbak. A vadásztanfolyamon résztvevők foglalkozása is igazolja a sokszínűséget: szobafestő, kútfúró, buszsofőr éppen úgy van közöttük, mint ügyvéd vagy orvos.

MML
hirdetés