Vajon átjön a jég a nejlonzacsin? – Fogy a remény a tetőfólia alatt, a biztosító még nem fizetett

Akt.:
Vajon átjön a jég a nejlonzacsin? – Fogy a remény a tetőfólia alatt, a biztosító még nem fizetett
© Fotók: KM
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Viharfelhők keringenek fölöttünk, s keleten a jégkárosultak többsége még mindig csak vár a segítségre.

Olvasóink bizonyára emlékeznek rá, három héttel ezelőtt éppen a mi megyénkben, az ország legkeletibb csücskében csapott le egy óriási vihar, és a jégverés összesen tizenhárom településre mért komoly csapást.

Azért, hogy megtudjuk, hol tartanak a helyreállítások, illetve sikerült-e már felszámolni a károkat, ismét ellátogattunk a fehérgyarmati járásba. Ám amit találtunk, az – hetekkel a történtek után – nem volt valami szívderítő. Néhány épület tetejét ugyan már újrafedték, s hol itt, hol ott csillantak meg a napfényben a vörös színű cserepes lemezek, de mint megtudtuk, a többségük hitelre, esetleg az utolsó tartalékokat felemésztve került a helyére. Állami segítség egyelőre nem érkezett, s az emberek egyre türelmetlenebbül várnak arra, hogy a biztosító fizessen végre.

– Két éve cseréltük le a tetőt, s szerencse, hogy a régi cserepet megőriztük, így volt miből kipótolni az épen maradtakat – számolt be a jelenlegi helyzetről Rozsályban ifj. Nagy Sándor.

– Az előtetőink teljesen összetörtek, s hátul a műhely is nagyon megszenvedte a vihart. Csak a nagy tetőn 400 cserepet kellett kicserélnünk. Az előtetőket már kijavítottuk, oda cserepes lemezt vettünk, de a biztosító annak is csak egy részét térítette meg. Jó, hogy van biztosításunk, de amit ők fizetnek, a kár egyharmadára alig elég. Csak azt tudnám, hova lett az a sok pénz, amit 40 év alatt befizettünk? Ismerünk olyat, akinek 20 ezer forintot ajánlottak fel. Mi úgy számoljuk, hogy legalább 300 ezer forinttal leszünk „rövidebbek” a tényleges költségekhez viszonyítva. Ráadásul attól is félünk, hogy ez a mostani állapot sem életbiztosítás, és majd télen fog igazán megmutatkozni, mennyi törött cserép maradt a fejünk felett – panaszolta el a fiatal család­apa.

Nyár van, verőfényes napsütés, s több mint 30 fok árnyékban, ahogy közeledünk azokhoz a településekhez, amelyeket június 21-én elvert a jég. Egyetlen felhő sincs az égen. Nem úgy, mint három héttel ezelőtt. Akkor gyilkos gránátként hullott a tyúktojás nagyságú jeges „áldás”, s tört, zúzott mindent, ami az útjába került. Az első helyre érve, mintha gyászba borult volna az egész falu, csak most nem fekete zászló, hanem fekete tetőfólia lobog egy-egy utca csaknem minden második háztetőjén.

Több tucatnyi ütés az autón

Néhány helyen serényen dolgoznak a magasban, s egy-két épületen már ott virít a vörös cserepes lemez. – A bontást és a fóliázást a családdal, a rokonokkal és munkatársakkal megoldottuk, de a tetőfedésre már kénytelen voltam szakembert hívni – elegyedett beszédbe velünk a rozsályi Simon Attila, akinek éppen a tetőjét renoválták.

– A kormányhivatal kárszakértője 2 millió 560 ezer forintra taksálta a veszteségünket, a biztosító meg azzal „biztatott”, talán megkapjuk az egymilliót. Évtizedeken át fizettem egy 7 milliós biztosítási szerződés után, s most egy fillért sem adnak a melléképületekre. Ha így bánnak másokkal is, biztosan sok biztosítást fel fognak mondani – fakadt ki önkéntelenül, majd a 72 jégütést elszenvedett autóját is megmutatta.

Eddig még nem fizettek

Persze sokan vannak, akik ennél is rosszabbul állnak. Némelyeknek még fóliából sem jutott az egész tetőre. Egy fiatalasszonytól megtudtuk, hogy múlt hét szombaton is rettegve figyelte az érkező felhőket, mert a szél felszaggatta az ideiglenes fedést.

– Hívtam a tűzoltókat, de azok a polgármesterhez irányították. Na de szombaton?! Szerencsére átjöttek a kollégáim, s megoldották a helyzetet. Én nem tudom mi lesz itt, mert már mondják az újabb vihart – kesereg, s „szégyenében” a nevét se hajlandó elárulni. A biztosító egyelőre ugyanis nem fizetett, se itt, se másutt. Ráadásul mindenről számlát kérnek, ami csak nehezíti a helyzetet, mert a rokonok vagy a szomszédok munkáját hogyan is lehetne forintosítani.

Az együtt érző biztosítási ügyintézők azért néha súgtak egy kicsit: jobb, ha a kérelmezők egy mestertől kérnek árajánlatot, s azt nyújtják be, mert a kárszakértővel rosszabbul járhatnak.

Illés Renátáék házán még fekete fólia éktelenkedik, s bár beszerezték a cserepes lemezt, a munkába – várva a tartósan jó időre – még nem mertek belekezdeni. Úgy emlékszik vissza arra a júniusi napra, mint egy rémálomra: ömlött a víz a csillárról, mintha slagból jött volna, a kicsi lányuk pedig ott állt alatta.

– A gyerekeket gyorsan a sógornőmhöz menekítettük, a férjeink pedig meg se várták a tűzoltókat, délután négyre lefóliázták a tetőt. Csak a biztosító nem igyekszik, hiánypótlással húzza az időt, s mindenféle papírokat követel. Bezzeg a szerződéskötés gyorsabban ment. Pedig ha reggelente viszem a lányomat az óvodába, minden alkalommal visszanéz és megkérdezi: ugye a jég nem jön át a nejlonzacsin?
Nem csoda, hogy a gyerekeket megviselték a történtek, hiszen még a felnőttek is megrémültek a nagy morgással érkező fergetegtől. Azt pedig már a sógornő teszi hozzá, hogy a férfiak a rokonságot is segítve egyik tetőről vonulnak a másikra, ott segítve először, ahol a legnagyobb volt a kár.

– Tegnap a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkáránál jártunk, s a segítségét kértük – mondta el Czuprák László, Méhtelek polgármestere. – Mivel egyetlen lakás sem lett lakhatatlan, nem lettünk katasztrófa sújtotta terület, s így vis maiorból magánlakások nem finanszírozhatók. Ezért is kértünk a térség 7 településén összesen 1000 lakásra egymilliárdot a kormánytól, s bízunk a július 20-ai támogató döntésében.

– A mi károsultjaink képtelenek a helyreállításra önerőből, ráadásul Méhteleken a lakások fele biztosítva sincs. Ha meglesz a pénz, azt a kormányhivatal felmérései szerint osztjuk ki. De csak lakott ingatlanokra várható támogatás, lakatlanra nem – figyelmeztetett a településvezető.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország július 15-i számában és a kelet.hu-n.


„Fóliafalu” lett Rozsályból – összefogtak a falubeliek

Rozsály – Bár a napok megállíthatatlanul peregnek, Rozsályban nehezebben telik az idő a múlt keddi hatalmas jégverés óta. Az utcákat járva mindenfelé lefóliázott tetőket és gondterhelt arcokat látni. A kár hatalmas, az emberek pedig egyre kevésbé bizakodnak, amin a hétfői égszakadás sem segített.

Elképesztő légi felvételek a pusztításról

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Szörnyű károkat okozott a jégeső. A katasztrófavédelem légi fotói többet elmondanak minden szónál.

Videó: Akár embert is ölhetett volna a jég Szabolcsban

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Golf és teniszlabda nagyságú jégdarabok hullottak az égből, ahogy az emberek mesélték, mintha öntötték volna a felhők közül. Iszonyatos pusztítást végzett, leverte a cserepeket a házakról és összetörte az autókat. Csak azért nem sérült meg senki, mert a jégeső hajnalban volt, amikor legtöbben még aludtak.
hirdetés