Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.03.24. 14:56

Égető szükség van a vérre

Azok a véradók, akik az elmúlt 30 napban külföldön jártak, a véradás területére sem léphetnek be.

Folyamatosan szükség van vérkészítményekre

Fotó: KM-ARCHÍV

Futótűzként terjedt a hír, miszerint az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) minden olyan véradót kizár 30 napra a véradásból, aki külföldön járt. A közlemény szerint azok a donorok, akik az elmúlt 30 napban külföldön jártak, a véradás területére sem léphetnek be.

Ha a terület elhagyását követően 30 napon belül nem jelentkeznek fertőzésre utaló panaszok, ismét jelentkezhetnek véradásra.

Az OVSZ nyomatékosította: az egészségügyi intézmények vérkészítményekkel ellátása folyamatos feladatuk, vérkészítmények nélkül sok esetben a gyógyítás kivitelezhetetlen.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese a Kossuth rádióban közölte: előszűrésen kell részt venniük a véradásra jelentkezőknek.

Azt kérik, ne jelentkezzen véradásra és ne lépjen be a véradás területére senki, aki az elmúlt egy hónapban külföldön járt, vagy kimutatták nála a vírust, de az sem, ha valószínűsítetten vagy igazoltan koronavírus-fertőzöttel került szoros kapcsolatba.

Sok helyen törölték a véradást

– A szűréssel az a cél, hogy a jelentkezők és a személyzet is biztonságban érezze magát.

Számítunk arra, hogy a donorok becsületesen bevallják, mikor jártak utoljára külföldön. A tapasztalat szerint ezt eddig mindenki betartotta

– mondta Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója, és hozzátette: mindenkit ­megbecsülnek, aki a kezét nyújtja, hogy segítsen. Sokan akkor döbbennek rá ennek a fontosságára, amikor közeli ismerősüknek van vérre szüksége.

A kihelyezett véradások forgatókönyvét teljesen átírta a koronavírus-járvány elleni küzdelem.

– Mivel sok intézményt bezártak, hiába egyeztettünk előre a cégekkel, iskolákkal, törölni kellett a programot. Olyan helyszíneket keresünk, ahol nagy a tér, ilyen például a mátészalkai sportcsarnok is, ahol ma 9 órától vártuk a véradókat – mondja Gurály Edina.

A koronavírus vérátömlesztéssel nem adható tovább, a vírus legnagyobb veszélye, hogy a betegség miatt meghiúsul az ellátáshoz szükséges vérmennyiség levétele.

A járvány ideje alatt is szükség van vérkészítményekre, a véradás nem szüntethető be a jelenlegi időszak alatt sem, ezért továbbra is számítanak az egészséges lakosság segítségére.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában